Tegenstanders van ST (samenwerkingsteam) FC Meppel/Alcides Onder 19 kijken dit seizoen soms wat verbaasd op. Want was het wel werkelijk nodig om álle elftallen voor spelers Onder 19 samen te voegen? Misschien qua aantallen niet eens zozeer, want zowel FC Meppel als Alcides had op papier genoeg spelers voor een Onder 19-team. Maar het samenvoegen van de volledige Onder 19-lichting (men kent er nu zelfs een Onder 19-4) kan in Meppel nu al op voorzichtig applaus rekenen.

De Voetbaltrainer spreekt met trainer-coach Christiaan Akse en met Eddy Kuik, Hoofd Jeugdopleiding van Alcides, over het waarom van deze constructie en over de weg die reeds is afgelegd. Zoals Kuik het zelf verwoordt: ‘Ga met elkaar samenwerken daar waar het kan, vooral ook met het oog op de toekomst. Gooi sentimenten overboord en zet het belang van het ontwikkelen van spelers voorop. Daar plukken beide clubs op termijn de vruchten van.’

Gericht en doordacht

Eddy Kuik: ‘In Meppel ontstond vorig seizoen de situatie dat er een groep jongens uit de Onder 19 besloot om in een vriendenteam te gaan voetballen. Dit had als resultaat dat beide clubs in principe nog wel genoeg spelers hadden om een Onder 19-team in te schrijven voor de competitie, maar prestatief gezien zou dat geen succes worden. Als je kijkt naar het niveau waarop de eerste seniorenelftallen uitkomen (FC Meppel in de Tweede Klasse zaterdag en Alcides in de Eerste Klasse zondag, red.) is het hebben van een sterke Onder 19-lichting meer dan gewenst. Dus toen zijn we gaan kijken: wat is hier mogelijk? De meidenteams van FC Meppel en Alcides werkten al langere tijd samen. Je zult echter met elkaar nog steeds heel gericht en doordacht te werk moeten gaan, voordat je besluit tot het samenvoegen van juniorenteams. Want er komt, zowel intern als extern, erg veel op je af en je krijgt met veel factoren te maken.’

Competitie

Eddy Kuik: ‘FC Meppel onder 19-1 speelde in de Vierde Divisie, Alcides onder 19-1 in de Hoofdklasse. Door de naam van FC Meppel als eerste te benoemen, werd het mogelijk om op het niveau van die Vierde Divisie in te stromen. Natuurlijk wilden we dat, want een hoger niveau betekent meer weerstand en daardoor gaat het niveau van onze jeugdspelers omhoog. Daarnaast moet je ook al denken aan je Onder 17, want je kunt niet zomaar spelers die lid zijn van een van de beide verenigingen doorschuiven naar een gecombineerd Onder 19-team. De KNVB heeft zich daarin een hele goede partner voor ons getoond. Tot slot moet je ook vooral niet vergeten dat we hier nu een gelijkwaardige Onder 19-3 en zelfs Onder 19-4 hebben weten neer te zetten. En wie weet komt daar volgend seizoen een Onder 19-5 bij. Hoeveel clubs kunnen dat nog zeggen?’

Vergrootglas

Christiaan Akse: ‘Nu we op driekwart van het seizoen zijn, kan ik niet an- ders zeggen dan dat het samenvoegen van deze teams een enorm goede stap is geweest. Ook al lag er, zeker in het begin, wel gelijk een flinke uitdaging op ons te wachten. Want wanneer je twee teams van twee clubs samenvoegt, lig je onder een vergrootglas. Hoe reageren de spelers zélf op dat besluit en hoe gaan ze met elkaar om? Wat vinden ouders ervan? Hoe gaat men om met de selectiecriteria die we hanteren? Wie komt er wel in Onder 19-1 en wie niet? En ook: hoe draag je deze constructie naar buiten toe uit? Want je weet, en dat is met alles wat nieuw is, de ontwikkelingen zullen nauwgezet gevolgd worden.’

Niveau

Christiaan Akse: ‘Buiten de sportieve doelstelling die je met elkaar afspreekt, staat de ontwikkeling van het individu centraal. Zeker in de Onder 19, waarin je aan het einde van de opleiding bent gekomen en er spelers zijn die al regelmatig met het eerste elftal meedoen, heeft dat prioriteit. Des te hoger het niveau is waarop je traint en waarop je speelt, dus des te beter je medespelers zijn, des te sneller die ontwikkeling gaat. Ook in dat licht is het samenvoegen van de Onder 19-teams een goede zet. De betere spelers worden beter, maar ook de groep die daar net onder zit, maakt stappen. De eisen gaan omhoog, spelers worden meer uitgedaagd. De noodzaak van een goede aanname wordt groter, jongens dwingen elkaar om het beter te doen.’

Het hele interview met Kuik en Akse is te lezen in De Voetbaltrainer 232.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.