Hoekschop tegen: flexibel Mexico speelt blufpoker

| Paul Geerars | Trainersnieuws
Hoekschop tegen

Tijdens de wedstrijd Duitsland-Mexico speelde zich een sterk staaltje blufpoker af op het moment dat Duitsland een hoekschop had te nemen. Diverse (WK-)teams halen steevast (vrijwel) alle spelers terug, zo niet Mexico dat aanvankelijk drie spelers op de middenlijn hield.

Het is altijd boeiend om vervolgens te zien wat de tegenpartij daar tegenover stelt. Vaak hoor je dan ‘plus 1’. Of je zet er een speler vóór om eventuele passlijnen af te sluiten. Duitsland deed geen van beide en kwam van een koude kermis thuis.

Inspelend op een van de eigen kwaliteiten, snel counteren na balverovering op eigen helft, had men duidelijk een plan dat waarschijnlijk vaker dan men vooraf had gedacht tot uitvoer gebracht kon worden tegen Die Mannschaft.

Gaandeweg de wedstrijd nam het aantal ‘achterblijvende’ aanvallers af.

In de tweede helft waren het er al snel twee, daarna nog eentje minder en in de slotminuten was het letterlijk alle hens aan dek en stond er niemand meer op de middenlijn klaar voor de counter. Omdat Duitslandkeeper Neuer meeging, moest ook hij verdedigd worden.

Dat Mexico naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder spelers voorin hield bij een hoekschop tegen, is goed te verklaren. Bij een voorsprong is het – hoe sneller de negentigste minuut nadert – steeds minder belangrijk om te scoren, en steeds waardevoller om geen doelpunt te incasseren.

Zoeken we in het online kennisplatform CoachVak naar ‘Omschakelen v/a’ dan vinden we 20 hits. Het platform is gratis toegankelijk voor abonnees van De Voetbaltrainer.

Abonnees op De TrainingsPlanner vinden hier een bijpassende trainingsvorm. Daarin staat het inzetten van de tegenaanval centraal nadat de keeper de bal vangt vanuit een voorzet.

Tijdens het EK 2016 hadden we vanzelfsprekend aandacht voor de spelhervattingen. Abonnees op de Mediatheek vinden bijvoorbeeld dit videobeeld van de counter door Frankrijk na een hoekschop tegen, ook tegen Duitsland.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw