Michel Santoni: ‘Weg met de klassieke Y-vorm’

| Marco van der Heide | Trainersnieuws

Michele Santoni is de nieuwe trainer van Almere City FC. De pas 38-jarige Santoni begint daarmee aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaalde voetbal, al was hij eerder al video-analist bij Ajax, onderdeel van de technische staf bij Internazionale en assistent-trainer bij Cagliari. In zijn tijd als trainer van Lazio Onder 17 vertelde Santoni aan De Voetbaltrainer onder meer over zijn visie op training geven.

Y-vorm

Michele Santoni: ‘In Italië is het de gewoonte van trainers om spelers iets aan te leren zonder dat ze daar zelf bij hoeven na te denken. Dat gedachtegoed gooien we overboord. Spelers moeten leren om problemen in wedstrijden te herkennen en daar vervolgens zelf oplossingen voor te verzinnen.

Als we bijvoorbeeld een pass- en trapvorm doen, krijgen spelers altijd meerdere keuzes zodat ze zelf leren nadenken alvorens ze hun keuze uitvoeren. Ze moeten ruimtes leren zien en daarop hun keuzes baseren. Weg dus met de klassieke Y-vorm, om maar een herkenbaar voorbeeld te geven.

Spelers die de bal niet hebben, moeten continu in beweging zijn, zodat er nieuwe ruimtes en afspeelmogelijkheden ontstaan. Afhankelijk van het niveau van de groep moeten spelers twee, drie of meer keuzemogelijkheden hebben. Hoe hoger het niveau, hoe meer opties. In een gewone pass- en trapvorm gaan spelers pas bewegen als ze aan de beurt komen, maar dat is niet wedstrijdecht.’

Partijspel

‘Een vorm die regelmatig terugkomt, is een partijspel 6:6 plus keepers in de gehele lengte van het speelveld, met de breedte van een zestienmetergebied. Daarin spelen voor beide teams alle centrale spelers, dus beide centrale verdedigers, drie middenvelders en een spits.

In totaal zijn er drie teams, waarvan er eentje loopvormen doet naast het veld. We spelen in totaal driemaal zeven minuten, waarvan elk team er twee speelt. De GPS-gegevens leren ons dat spelers die in het veld staan in het eerste blok hetzelfde tempo hebben als de spelers naast het veld die loopvormen uitvoeren. De tweede zeven minuten ligt dat tempo van spelers naast het veld dertig procent lager. Dat is natuurlijk puur een mentale kwestie, waar we op bijsturen.’

Verheijen

‘In de jeugdopleiding van Lazio was het gangbaar om driekwartier met een fysiektrainer te werken en vervolgens driekwartier in voetbalvormen. Dat hebben we afgeschaft, we doen nu alles met de bal. Qua periodisering maken we gebruik van de theorie van Raymond Verheijen, waarbij we afwisselen tussen groot (11:11), middel (7:7) en klein (4:4) in een zesweekse cyclus, met drie blokken van twee weken. Je merkt dat we daar veel fitter van zijn geworden.’

Na vijf maanden als hoofdtrainer van Almere City vonden het bij De Voetbaltrainer tijd Santoni opnieuw te spreken, ditmaal als coververhaal voor een special over het trainbaar maken van spelprincipes. Daarin lees je onder meer hoe Santoni wil opbouwen tegen 1:4:4:2 en 1:5:3:2 en met welke verdedigende principes hij werkt.