Romelu Lukaku is tijdens dit WK een van de pijlers onder het succes van België. Met vier goals in de groepsfase, een beslissend overstapje tegen Japan en een geweldige assist tegen Brazilië is hij belangrijk in het maken én creëren van doelpunten. In interviews komt zijn ongelofelijke drang naar presteren en verbeteren naar voren.

Mentale kracht

‘Mensen in het voetbal houden ervan over mentale kracht te praten. Nou, ik ben de sterkste gozer die je ooit zult ontmoeten’, zegt Lukaku in een monoloog op The Players Tribune. Zijn moeder gooide in zijn jeugd stiekem water door de melk omdat ze compleet blut waren. ‘Toen ik zes was, beloofde ik m’n ouders op m’n zestiende verjaardag profvoetballer te zijn. Ik was uiteindelijk elf dagen te laat. Toen debuteerde ik voor Anderlecht.’

Het succes kwam hem niet aanwaaien. ‘Al in mijn jeugd speelde ik elke wedstrijd alsof het een finale was. Als we in het park voetbalden, was dat als een finale voor me. Tijdens de pauze op school: een finale. Ik heb nog nooit R1 gebruikt voor een finesseschot, zoals in FIFA. Nee, altijd alles op de volle honderd procent. Keihard uithalen.’

‘Ik wilde de beste voetballer worden in de historie van België. Dat was mijn doel. Niet goed, niet geweldig, maar de beste. Ik speelde met zoveel agressie en woede, vanwege meerdere redenen. Vanwege de ratten die door ons appartement liepen toen ik klein was, en vanwege het ontbreken van een televisie om Champions League te kunnen kijken.’

Henry

Zijn mentor bij het nationale team is een voormalig topspits: Thierry Henry. ‘Toen ik klein was, kon ik Henry niet eens bekijken op televisie. Nu leer ik iedere dag van hem bij het nationale team. We bespreken echt alles.’

‘Henry is waarschijnlijk de enige persoon ter wereld die meer voetbal kijkt dan ik. Gaan we samen zitten om te discussiëren over het voetbal in de 2. Bundesliga. Dan zeg ik: ‘Thierry, heb je die aanvalsopbouw van Fortuna Düsseldorp gezien?’ En dan reageert hij met ‘Maak je een grapje? Ja, natuurlijk heb ik dat gezien.’ Dat is voor mij the coolest thing in the world.’

Al voordat Henry spitsentrainer van België werd, bouwden de twee een band op. Zo interviewde Henry Lukaku in een video die te zien was op YouTube, maar inmiddels is verwijderd. Lukaku: ‘Mijn computer staat vol met clips van topspitsen. Ik kijk daar uren en uren en uren naar. Naar jou (Henry, red.), Ronaldo, Anelka, Drogba, Eto’o, Torres… Ik kijk wat jullie doen en wat ik daarvan aan mijn eigen spel kan toevoegen.’

Na de wedstrijd tegen Tunesië staat Lukaku, die vijf talen spreekt, Bert Maalderink te woord. ‘Nou, dik gewonnen, twee doelpunten, wat wil je nog meer.’ Lukaku antwoordt: ‘Nog betere prestaties, mezelf verbeteren. Henry en ik zijn daar op dagelijkse basis mee bezig. We analyseren mijn wedstrijden bij Manchester United en Everton en kijken we wat er beter kan. Hij is veeleisend, maar als ik daarvan beter presteer, ben ik zeer tevreden.’

Draaischijf

In een andere YouTube-video vraagt voormalig Liverpool-verdediger Jamie Carragher topspelers naar hun geheim. Lukaku vertelt onder meer over de manier waarop hij zijn directe tegenstander afhoudt. ‘Ik sta nooit met mijn rug naar hem toe. Als ik dat doe, tikt de verdediger de bal tussen mijn benen door weg. Of hij komt met zijn been om me heen. Ik sta altijd ingedraaid (zie foto boven). Zo kan ik mijn arm gebruiken om de verdediger af te houden, en de bal ver bij hem vandaan aannemen. Staat hij kort, dan gebruik ik hem als draaischijf.’

Lukaku toonde zich tijdens dit WK tot nu toe erg koelbloeding. Nagenoeg elke kans resulteerde in een doelpunt, met name in de groepsfase. ‘Als ik alleen op de keeper af kom, en ik heb de tijd, kijk ik hem recht in zijn ogen aan. Als hij stilstaat, schiet ik de bal erlangs. Ik zorg altijd voor voldoende afstand tot de keeper, zodat ik nog een hoek kan maken. En vlak voor het schot wacht ik even, net als een strafschopnemer die op de beweging van de keeper reageert.’

Spits inspelen

Lukaku is meer dan een pure afmaker. Ook zijn link up play is van hoog niveau. Menigmaal brengt Lukaku creatieve teamgenoten met hun neus richting het doel in stelling door als verbindingsspeler te fungeren. Explosief vrijkomen en kaatsen op de derde man. Een compilatie van zulke momenten is te zien in deze video. (In onze Mediatheek staan ruim tweehonderd vergelijkbare video’s, bedoeld om als trainer aan spelers te laten zien om beter te worden.)

Wil je hierop trainen met je centrumspits, dan is deze trainingsvorm, die begint met een 4:3-situatie op het middenveld, daarvoor geschikt. Daarin staat het inspelen van de spits en bijsluiten van de middenvelders centraal. Eerst gebeurt dat zonder centrale verdediger in de rug van de spits. Die wordt later toegevoegd, waarna de verdediger de weerstand steeds verder opvoert. In de TrainingsPlanner zijn ruim duizend trainingsvormen te vinden, geschikt voor alle aspecten van het voetbalspel, alle niveaus en alle leeftijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.