Trainingsvormen Kroatië tijdens succesvolle WK

| Marco van der Heide | Trainersnieuws

Kroatië staat voor het eerst in de geschiedenis in de WK-finale, waarin het zondag om 17.00 uur Nederlandse tijd aantreedt tegen Frankrijk. Vanzelfsprekend wordt er tijdens het WK geen beeldmateriaal van gehele trainingen gepubliceerd, zeker niet waarin het strijdplan richting de eerstvolgende training centraal staat. Na wat speurwerk met Kroatische zoektermen bleken er echter toch nog redelijk wat video’s te vinden.

Dynamisch rekken

Het rekken en strekken bij Kroatië gebeurt na de warming-up niet statisch, maar dynamisch. Soms met bal, zoals in deze video te zien is, waarbij de spelers achtjes maken met de bal op de grond door ‘m tussen hun benen door te rollen. En soms liggend op matjes, langs de zijkant van het veld.

Overigens doen veel teams tijdens het WK hun rompstabiliteit- en krachtoefeningen ook gewoon op het veld, zoals bij Spanje is te zien in deze video. Niet in een zweterig krachthonk dus, maar op het gras, waar spelers het liefst zijn.

Rondo

Zoals bij bijna ieder team is de rondo een vast onderdeel van de Kroatische warming-up. Dat gebeurt vaak in 6:2 of 7:2 in een relatief klein vierkant, met maximaal één balcontact per speler. Wie de bal verliest, komt in het midden. De bal is pas uit als deze de grond raakt buiten het vak. Is de bal nog in de lucht, dan wordt er, net als in het basketbal, doorgespeeld.

Een vorm die we bij veel WK-teams terugzien, en ook bij Kroatië, is een grote rondo in de middencirkel (afbeelding rechts). Drie spelers verdedigen, de rest verspreidt zich rondom de middencirkel. Elke speler mag de bal maximaal één keer raken. Dit is vooral een vorm die geschikt is om een ontspannen sfeer op te roepen, bijvoorbeeld tijdens een uitlooptraining. Meestal zet het verdedigende drietal met twee man druk in de buurt van de bal, terwijl één speler achterin het speelveld de hoge bal naar de andere zijde er uithaalt.

Enkele mogelijke methodische stappen bij deze vorm:

  • Een verbod op het inspelen van je buurman
  • Een verbod op ballen boven knie- of heuphoogte.
  • Het uitsluitend spelen van de bal met je minst favoriete voet.
  • Verplicht twee keer raken (snel handelen).

Kleine ruimtes

Daarnaast zijn er beelden te vinden van een partijspel 11:11 in een ontzettend kleine ruimte. De lengte is een half speelveld (verplaatsbaar doel op de middenlijn). De zestienmeterlijn is doorgetrokken in de lengte van het veld. Het wordt niet helemaal duidelijk in de video, maar het lijkt erop dat het verdedigende team daar pas mag komen als de bal ernaartoe wordt gespeeld. Zo wordt er voor het balbezittende team, ondanks de drukte, toch een rustpunt gecreëerd. Bovendien ligt de focus verdedigend zo op het dichthouden van de as. Buitenspel doet ondanks de kleine afstanden gewoon mee. Elke speler mag de bal maximaal twee keer aanraken.

Een vergelijkbaar partijspel (veel spelers in een kleine ruimte) was eerder al te zien bij Frankrijk, al deden zij dat met kleinere goals zonder keepers (direct scoren). De reden voor de kleine veldafmetingen is niet alleen technisch (snel handelen in kleine ruimte) maar vooral ook fysiek. Met name tijdens hersteltrainingen (in de eerste twee dagen na een wedstrijd) is het belangrijk dat spelers geen lange sprints maken. Die zijn het meest belastend voor de spieren en kunnen leiden tot spierblessures. Met veel spelers in een kleine ruimte wordt er amper gesprint.

 

Meer weten

In onze TrainingsPlanner vind je meer trainingsvormen van WK-teams en ruim 1.000 andere oefeningen, die je voor je eigen team kunt selecteren en inplannen. Een abonnement kost €50 per jaar voor abonnees en €75 voor niet-abonnees. Neem ook eens een kijkje bij onze e-books, onder meer over de voorbereidingsperiode, spelprincipes en voetbalpsychologie.