Je club naar hoger niveau met TrainingsPlanner

| Marco van der Heide | Nieuws

Alle coördinatoren bij voetbalverenigingen kennen het verschijnsel: er is een tekort aan vakkundige trainers en daarom wordt aan vaders en moeders gevraagd trainingen voor hun rekening te nemen. Maar hoe zorg je ervoor dat, ondanks het vaak geconstateerde gebrek aan ervaring bij veel trainers, de spelers toch op een goede manier getraind worden? Ook indien trainers al meer vlieguren hebben gemaakt, is het goed om houvast te hebben in het aanbieden van trainingen die spelers ontwikkeling én plezier bieden. 

Met bovenstaande als uitgangspunt zijn we als redactie bij amateurverenigingen aan het kijken hoe zij hier mee omgaan. Waar we eerder al mochten binnenkijken bij Delta Sports uit Houten, een snelgroeiende en ambitieuze vereniging uit  die serieus werk maakt van het goed begeleiden van trainers en spelers, is het nu de beurt aan Zwart-Wit’63 uit Harderwijk.

Implementatie TrainingsPlanner bij Zwart-Wit’63 uit Harderwijk

Zwart-Wit’63 uit Harderwijk is, zoals de gesprekspartners het zelf zeggen, een familieclub die hogerop wil. Het eerste elftal speelt in de bescheiden Derde Klasse, de jeugdopleiding floreert. En ondanks de concurrentie van enkele grotere clubs rondom sportpark Parkweg in Harderwijk loopt er in zwart en wit toch heel veel talent. Een vervolgstap in het bevorderen van de ontwikkeling van jeugdspelers én jeugdtrainers is de inzet van de VT-TrainingsPlanner.

Carlo Dengerink, Hoofd Jeugdopleiding en voorzitter Goossen van der Sluit vertellen over de implementatie. Jeugdtrainer Aalt Klaassen van O13-1 deelt zijn ervaringen en bevindingen met ons.

Carlo Dengerink: ‘Wanneer je bij een nieuwe club begint, ga je eerst kijken met wat voor cultuur je te maken hebt en wat er, onder andere op voetbaltechnisch vlak, al beschreven staat.  Bij Zwart-Wit’63 lag er een technisch beleidsplan, dat heb ik doorgenomen en waar nodig aangepast. Dan kun je al aan het werk, deels met je eigen visie, maar ook met de ideeën die er al leven.

Bij Zwart-Wit’63 zijn vrijwel alleen maar jeugdtrainers actief die een verleden hebben bij de club of die nog steeds lid zijn. En alle trainers op de standaardteams zijn in elk geval in het bezit van UEFA-C. Men is ambitieus en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar je moet als Hoofd Jeugdopleiding ook altijd zorgen dat de lagere jeugdteams de aandacht en begeleiding krijgen die ze verdienen.’

Opleiding

In een eerder stadium had ik al eens kennisgemaakt met de VT TrainingsPlanner, en heb bij de club gelijk aangegeven dat ik vond
dat we dit moesten aanschaffen. Want dankzij die TrainingsPlanner heb je als het ware gelijk een complete opleiding in handen. Met meer
dan achthonderd oefeningen, gerubriceerd op leeftijd en op hoofdmoment, is de keuze enorm.’

‘De diversiteit aan trainers is enorm. De een is al gediplomeerd en heeft veel ervaring, de ander is een goedwillende ouder die zelf amper gevoetbald heeft.’’

Maar met alleen die TrainingsPlanner ben je er niet. De grootste fout die je naar mijn mening kunt maken is om trainers inlogcodes te geven, en ze het vervolgens maar uit te laten zoeken. Je zult wel altijd moeten zorgen voor sturing en begeleiding, ook omdat de diversiteit aan trainers enorm is. De een is al gediplomeerd en heeft veel ervaring, de ander is een goedwillende ouder die zelf amper gevoetbald heeft.’

Goossen van der Sluis vult aan: ‘In onze jeugdopleiding ligt de nadruk, zeker tot en met de Onder 15, op het ontwikkelen
van vaardigheden. Pas daarná wordt presteren en winnen belangrijker gemaakt. Maar wanneer je dat zegt, zul je daar ook naar moeten handelen. Dat houdt in dat je moet zorgen voor goede trainers, die goede begeleiding krijgen.

Vooruitgang

Met name in de onderbouw zijn we momenteel heel breed en hebben we veel teams. Je kunt wel verwachten dat trainers zichzelf redden, zowel
in de omgang met een groep als met het gebruik van de TrainingsPlanner, maar als je echt vooruitgang wilt boeken moet je kijken of het goed gaat. Bij Zwart-Wit’63 hebben we minstens zeven jongere trainers aan het werk, die op het naast ons gelegen Landstede studeren. Maar ook zijn er ouders als trainer actief. Voor beide doelgroepen is de TrainingsPlanner geschikt.’

‘Hét grote voordeel ten opzichte van andere voetbalplanners is dat je er een complete jaarplanning in kwijt kunt.’

In de TrainingsPlanner kun je de oefeningen digitaal bekijken. En hét grote voordeel ten opzichte van andere voetbalplanners is dat je er een jaarplanning in kwijt kunt. Voor de jongere leeftijdsgroepen werkt de HJO de jaarplanning grotendeels zelf uit. Waar ze  in het begin wel tegenaan liepen, was het feit dat de trainers tijdens de training op hun telefoon naar de TrainingsPlanner aan het kijken waren, om te zien hoe een bepaalde oefening ook alweer verliep. Hier kun je misverstanden door krijgen, met bijvoorbeeld de aanwezige ouders die langs de kant staan.

We hebben dat probleem opgelost door trainingen vanuit de TrainingsPlanner uit te printen en op papier te overhandigen. Na verloop van tijd merk je, juist door contact te houden met trainers en ze te helpen, dat die papieren niet meer nodig zijn.’

Kwaliteit

En om terug te gaan naar ons uitgangspunt, we merken  dat onze trainers met plezier met de TrainingsPlanner werken en we zien dat ook terug in de kwaliteit van de trainingen die gegeven worden.’ En dat is uiteindelijk toch wat je voor ogen hebt.

‘We hebben allemaal een druk leven, en het gebruik van de TrainingsPlanner scheelt je al enorm in je voorbereidingstijd.’

Aalt Klaassen traint bij Zwart-Wit’63 de Onder 13-1, waarmee hij momenteel uitkomt in de Eerste Klasse. Hij is een van de eerste trainers bij  Zwart Wit ’63 die met de TrainingsPlanner aan de slag ging. En hij zag al snel de voordelen voor hem, zoals minder voorbereidingstijd thuis en op et veld, de diversiteit en kwaliteit van de oefenvormen en het snel kunnen zoeken wat je nodig hebt (filteren) op het juiste niveau. En daarnaast de video’s die bij veel van de oefenvormen staan. De video geeft een goede indruk en je kunt goed beoordelen wat het gevraagde niveau is, aldus Aalt Klaassen.

Een trainingsweek van Aalt Klaasen, trainer JO13-1

Met de Onder 13 train ik drie keer in de week. In elke trainingsweek is er aandacht voor techniek, tactiek én we trainen op de donderdag wedstrijdgericht. Meestal heb ik veertien spelers tot mijn beschikking. Wij spelen 1:4:3:3, waarbij de aanval over de flanken een belangrijk
spelonderdeel is. In de TrainingsPlanner zoek ik een oefening die daarbij hoort , klik het aan en kijk of het gelijk geschikt is voor mijn eigen groep.
Bekijk hier de trainingsvorm zoals uitgevoerd in week 20, Aanvalsvorm spitsen’ als onderdeel van de training ‘Aanvallen door de as’.

Samengevat

• Zwart Wit ’63 uit Harderwijk is een middelgrote vereniging met ruim 700 leden
•  In de jeugdopleiding ligt de nadruk, zeker tot en met de Onder 15, op het ontwikkelen van vaardigheden. Pas daarná wordt presteren en winnen belangrijker gemaakt
• De inzet van de de jaarplanner wordt als een groot pluspunt ervaren
• De reacties zijn positief; trainers voelen zich serieus genomen
• Het gebruiken van de TrainingsPlanner is positief te zien in de kwaliteit van de trainingen
• Sinds de lancering van de TrainingsPlanner voor clubs, maken inmiddels tientallen clubs hiervan gebruik
Wil je jullie club ook naar een hoger niveau brengen? vraag dan een 30-daagse  proefperiode van de TrainingsPlanner aan

De VoetbalTrainer nr. 234Bovenstaand artikel is afkomstig uit het juninummer #234 van het magazine De Voetbaltrainer.

De Voetbaltrainer verschijnt 8 x per jaar in Nederland en België en is zowel als abonnement als los nummer  verkrijgbaar.  Als abonnee van de Voetbaltrainer heb je gratis toegang tot alle artikelen in CoachVak, hét kennisplatform voor voetbaltrainer.