NMC Bright voerde twee jaar geleden onderzoek uit naar de trainersvergoedingen in het amateurvoetbal. Ditmaal nam het bedrijf, dat sportorganisaties begeleidt bij het verbeteren van prestaties, de betalingen in de jeugd van BVO’s onder de loep. Hoeveel jeugdtrainers hebben een fulltime aanstelling? Hoeveel verdienen zij gemiddeld? En welke invloed heeft de status van de club en het diploma van de trainer op de vergoeding?

Van de 29 BVO’s met een jeugdopleiding wilden er 21 (waarvan elf uit de Eredivisie) meewerken aan het onderzoek door gegevens te laten inzien. Het onderzoek werd uitgevoerd in de maanden april tot en met juni van dit kalenderjaar. De deelnemende clubs versterkten per jeugdtrainer informatie over hun vergoeding, aantal contracturen en hoogst genoten opleiding bij de KNVB.

Parttime

Het valt op dat veel jeugdtrainers geen fulltime aanstelling hebben. Trainers van Onder 16 en hoger, plus de Hoofd Opleiding, zijn gemiddeld voor 0,7 à 0,9 FTE in dienst. Trainers van Onder 15 en lager zijn gemiddeld voor 0,5 à 0,6 FTE in dienst. Zij staan dus voor gemiddeld tweëenhalf à drie dagen als jeugdtrainer op papier. In totaal is 29 procent van de ondervraagden fulltime in dienst bij de club (40 uur per week). Voor maar liefst 57 procent van de ondervraagden geldt dat zij 20 uur of minder op de loonlijst staan.

Wouter Kuperus, directeur NMC Bright: “Het onderzoek toont aan dat een fulltimebaan met een modaal inkomen slechts voor weinig jeugdtrainers is weggelegd. Voor de meerderheid van de beroepsgroep blijft het een deeltijdbaan waar je noodgedwongen nog een tweede baan naast moet hebben omdat de verdiensten over het algemeen niet hoog zijn. Als we in staat zijn om in Nederland meer plekken te creëren waar jeugdtrainers fulltime met hun vak bezig kunnen zijn tegen een modaal inkomen dan zou dat het beroepsperspectief voor jeugdtrainers enorm verbeteren.”

Vergoeding

Het brutosalaris varieert. Voor Hoofden Opleiding ligt dit gemiddeld op een kleine €4.000 per maand, op basis van 0,8 FTE. Een trainer van Onder 19 verdient gemiddeld, op basis van 0,7 FTE, rond de €2.500 bruto per maand. Voor een trainer van Onder 15 ligt dit al een stuk lager, met ongeveer €1.500 bruto per maand op basis van 0,6 FTE.

Het modale inkomen in Nederland ligt op €2.855 bruto per maand. Hoofden Opleiding zitten hier dus boven, evenals de trainers van Onder 19- en beloftenteams (omgerekend naar 1 FTE). Voor trainers van Onder 17 en lager geldt dat zij minder dan modaal verdienen. Een uitzondering vormt de groep Onder 16-trainers. Dit komt waarschijnlijk omdat met name veel kwalitatief sterke clubs over deze leeftijdsgroep beschikken, en daar de vergoedingen hoger liggen.

Trainersmaterialen

Wees optimaal voorbereid en bestel nu je coachboekjes (A4, A5 en A6), flipover en clipboard!

Diploma

NMC Bright keek ook naar het diploma van de verschillende trainers en de invloed daarvan op hun vergoeding. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen internationale, nationale en regionale jeugdopleidingen. Wie naar de totalen kijkt (155 jeugdtrainers), ziet dat er aanzienlijke verschillen bestaan in vergoedingen tussen trainers met respectievelijk UEFA PRO, UEFA A, UEFA B en UEFA C.

Diploma's jeugdtrainers

Logischerwijs ontvangen trainers met een hogere opleiding een hogere vergoeding. Voor UEFA PRO is dat gemiddeld bijna €3.350 bruto per maand, voor UEFA A, B en C respectievelijk ongeveer €2.100, €1.400 en €1.050. Daar moet wel bij worden gezegd dat de trainers met een lager diploma ook vaak voor minder uren op de loonlijst staan. Vanzelfsprekend geldt verder dat trainers meer verdienen bij opleidingen die hoger staan aangeschreven.

Hier vind je het bericht op de website van NMC Bright, met linkjes naar het gehele rapport en het persbericht.

E-books

Bestel nu een e-book (PDF) waarin informatie staat gebundeld over onderwerpen als spelprincipes en scenario’s tijdens een wedstrijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.