De hoge back vrijspelen en het vervolg zoeken in 1:3:5:2

| Marco van der Heide | Trainersnieuws

TOP Oss heeft niet de financiële middelen van andere clubs in de Eerste Divisie, dus moet men creatief zijn. Hoofdtrainer Klaas Wels kiest daarom voor 1:3:5:2, een formatie waarop ook de selectie is samengesteld. ‘In dit spelsysteem stellen we tegenstanders continu voor keuzes en creëren we eigenlijk altijd een vrije man. Het is vervolgens aan ons om die ook daadwerkelijk te bereiken.’

1:3:5:2

Klaas Wels: ‘Wat wij willen tegen een tegenstander die met drie aanvallers drukzet, is dat de vleugelverdediger aan de balkant positie kiest tussen de vleugelaanvaller en vleugelverdediger van de tegenstander, zodat hij aanspeelbaar is. Wat je vervolgens krijgt is een kettingreactie, afhankelijk van de keuzes die de tegenstander maakt.

  • Blijft de back lang in de zone staan, dan kan onze back opdribbelen en doorvoetballen (tekening 3a).
  • Dekt de back door, dan komt er ruimte in zijn rug waar bijvoorbeeld onze rechter centrumaanvaller of rechtermiddenvelder in kan duiken (tekening 3b).
De back stapt uit, waardoor er ruimte in zijn rug ontstaat voor lopende mensen

  • Zakt onze rechtshalf uit en blijft hunlinkshalf in de zone voor de verdediging staan, dan kan hij aanspeelbaar wordenen de oplossing vooruit zoeken (tekening 3c).
  • Dekt de linkshalf van de tegenstanderdoor op onze rechtshalf, dan wil ik dat onze linker centrumspits in de balkomt, in de vrijgekomen ruimte (tekening 3d).
Vanaf de zijkant kan TOP Oss, afhankelijk van waar de ruimtes vallen, terugkeren naar de as

  • Dekt de rechter centrale verdediger vande tegenstander op hem door, dan ontstaat er een gat waarin onze linkshalf diepkan gaan (tekening 3e).
  • Kantelt de rechtsback van de tegenstandernaar binnen om hem op te vangen, dan kunnen wij de crosspass spelen op onzehoge linksback (tekening 3f).’
Afhankelijk van de keuzes van de tegenstander ligt er ruimte voor een dieptepass of crossbal

Ertussenin spelen

‘Zo stellen we de tegenstander continu voor keuzes. Als zij voor een bepaalde oplossing kiezen, doen wij weer een tegenzet. Dat vind ik een groot voordeel van 1:3:5:2 tegen 1:4:3:3. Je kunt er eigenlijk continu tussenin spelen, waarmee je de tegenstander aan het twijfelen brengt. Zo is er altijd iemand vrij. Het ligt dan aan de kwaliteit van de uitvoering of we dit ook weten uit te buiten, want dat is natuurlijk altijd de vraag.

Spelen wij het hele seizoen in 1:4:3:3 tegen 1:4:3:3, dan ben je erg afhankelijk van je vleugelaanvallers, voor wie de concurrentie groot is. Met ons beperkte budget zijn we in deze formatie beter in staat om veel wedstrijden te winnen.’

Van de tweede spelsituatie die Wels bespreekt, het uitstappen van de back van de tegenstander en de diepteloopacties van een middenvelder of spits in zijn rug, is in onze Mediatheek een video te vinden. Ook verschillende andere spelsituaties die Wels in ons vakblad beschrijft worden met beelden getoond. In de Mediatheek vind je naast wedstrijdvideo’s ook oefenstof, interviews en wedstrijdbesprekingen. Je abonneert je al vanaf €40 per jaar.