In 2018 hebben we meer dan zestig inhoudelijke online artikelen gepubliceerd, over allerlei aan het vak van de trainer-coach gerelateerde onderwerpen. Welke artikelen werden het best gelezen?

10

Nét vaak genoeg gelezen voor een plek in de top-tien is een stuk dat een blik vooruit werpt: hoe ziet de ideale formatie van de toekomst eruit op basis van de ontwikkeling van het voetbalspel, waarbij steeds vaker slechts twee in plaats van vier spelers de zijkant bestrijken?

9

Soms heb je als vakblad het geluk dat een trainer die net op de cover stond ineens groot in het nieuws komt. Dat hadden wij bij Dick Lukkien. Kort na ons interview met hem voor De Voetbaltrainer 233 promoveerde hij met FC Emmen naar de Eredivisie. Hier lees je welke spelprincipes aan dat succes ten grondslag lagen.

8

In zes van de laatste zeven seizoenen was het niet Real Madrid of FC Barcelona dat de minste tegengoals kreeg in La Liga, maar Atlético Madrid. Hoe krijgt trainer Diego Simeone dat voor elkaar? Hoe richt hij de manier van verdedigen van zijn elftal zo in dat het een bijna onmogelijk te nemen vesting is gebleken?

7

Toen Almere City FC ervoor koos om Michele Santoni de kans te geven als hoofdtrainer, was dit voor ons aanleiding in het archief te duiken en enkele interessante uitspraken van Santoni uit zijn tijd bij Lazio SS op te halen, zoals zijn stelling ‘Weg met de klassieke Y-vorm‘. Inmiddels spraken we hem opnieuw, als coververhaal voor De Voetbaltrainer 238.

6

Sinds Julian Nagelsmann trainer is van TSG 1899 Hoffenheim, presteert die club uitstekend. Reden genoeg voor De Voetbaltrainer om er een stapel beeldmateriaal bij te pakken en te kijken hoe Nagelsmann zijn team laat spelen. Binnen de 1:3:5:2-formatie (met de punt naar achteren op het middenveld) komen duidelijke principes en patronen terug.

5

Dat KRC Genk een innovatieve opleiding heeft, is voor de vaste lezer van ons vakblad inmiddels wel bekend. Waar Pascal Roosen (coördinator Onder 11-14) en David Vanvuchelen (teamcoach Onder 13) eerder al ingingen op enkele sociaal-pedagogische principes binnen de opleiding, vertellen zij hier over het trainbaar maken van spelprincipes.

4

Peter Bosz heeft momenteel geen club en daarom juist veel tijd om mee te werken aan een interview. Dat deed hij dan ook, voor ons oktobernummer: De Voetbaltrainer 237. Daarin vertelde hij onder meer over het vrijspelen van de controlerende middenvelder binnen 1:4:3:3 met de punt naar achteren op het middenveld.

3

Eén van de drie best gelezen artikelen in 2018 is een interview met Patrick Woerst van het zelf opgerichte bedrijf Vantage (voorheen Football Awareness). Hij werkt met voetballers (waaronder bijvoorbeeld Alfred Finnbogasonn) aan hun awareness, oftewel hun bewustzijn van de situaties om zich heen.

2

Er zijn veel manieren om trainingsvormen in te richten. Waaraan moeten die voldoen om een zo groot mogelijk leereffect te bewerkstelligen? Aan de hand van uitspraken van Arne Slot (AZ), Bas van Baar (NEC), Erik ten Hag (Ajax) en João Tralhão (Benfica) vind je hier vier belangrijke aandachtspunten.

1

Het best gelezen artikel uit 2018 is verrassend genoeg een analyse van een relatief onbekend team in Europa: SD Eibar. Zij presteren onder trainer José Luis Mendilibar al jaren achtereen boven hun budget, grotendeels dankzij de hoge pressie. Ook tegen Real Madrid en FC Barcelona jaagt Eibar de tegenstander brutaal af. Dat doen ze volgens een vast patroon in acht stappen.

Vakblad

Wil je acht keer per jaar 80 pagina’s vol vakinformatie ontvangen?

–> Abonneer je dan op ons vakblad!

Bekijk ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.