In zijn column in De Voetbaltrainer laat Art Langeler, Directeur Voetbalontwikkeling bij de KNVB, zijn licht schijnen op de UEFA Pro-cursus. Wat voor trainers worden er opgeleid? Hoe vaak gaat de cursus plaatsvinden? En welk traject wordt aangeboden aan ex-internationals?

UEFA Pro

‘In januari waren de laatste intakegesprekken en aansluitend de aanname-gesprekken over de UEFA Pro-cursus. Deze cursus moet je gedaan hebben om als hoofdtrainer-coach in het betaald voetbal te mogen werken. De UEFA schrijft een aantal criteria voor waaraan de cursus moet voldoen (o.a. examentraining en een bepaald niveau aan theoretische kennis). Om dit goed te waarborgen gaan er vanuit de UEFA regelmatig mensen op bezoek bij de verschillende landen om te kijken of de cursussen voldoen aan deze criteria. Prima wat de KNVB betreft. Het kan niet zo zijn dat je – zoals in het verleden weleens werd gesuggereerd – in het ene land het diploma cadeau krijgt, terwijl je er ergens anders heel veel voor moet doen.

In Nederland zijn er een paar honderd mensen met het diploma UEFA Pro. ‘Meer dan genoeg’ is vaak de conclusie, er zijn namelijk maar een kleine veertig banen in Nederland waar dit diploma voor nodig is. Van deze groep coaches is echter een grote groep al met pensioen, is er een groep die niet meer in de voetbalwereld actief is en werkt een aantal coaches in het buitenland. Een aantal werkt op een niveau waar het diploma wel wenselijk maar niet verplicht is (jeugdcompetities, hoofdtrainer amateurvoetbal, beleids-/directiefuncties). Dit laatste maakt dat ik er een voorstander van ben de cursus jaarlijks aan te bieden, bij voldoende animo en nveau, om zo het bestand van mensen met de hoogste competenties te vergroten. Hoger niveau van kader zorgt voor een hoger niveau in ontwikkeling van het Nederlands voetbal!

Criteria

Het niveau van de UEFA Pro-opleiding staat gelijk aan HBO-niveau in het onderwijs. Dit houdt in dat er nogal wat gevraagd wordt en ook dat het niet voor iedereen haalbaar is. De komende jaren gaat de KNVB-academie wat veranderen in visie en dus ook in uitvoering en dit gaat ook gelden voor de UEFA Pro-opleiding. Voor nu hebben we een kleine dertig kandidaten. Middels gesprekken over voetbalinhoud, voetbalmanagement en persoonlijkheid proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kandidaten om zo een goede keuze te kunnen maken wie er op de cursus kan. Hiervoor gebruiken we externe partijen en kennis uit het werkveld.

Om voor de cursus te kunnen inschrijven is er een aantal criteria, zoals vooropleiding, ervaring als trainer en opgedane werkervaring. Natuurlijk is de carrière als speler hier een factor; zelf in de kleedkamer gezeten hebben heeft een aantal grote voordelen. Maar werkervaring in de sport als gymleraar, docent of leidinggevende in het bedrijfsleven zijn ook goede pijlers waardoor je zaken beheerst die nodig zijn om trainer- coach in het betaald voetbal te kunnen zijn.

Ex-internationals

Als je een groot aantal interlands hebt gespeeld voor Nederland dan helpt de bond je om in een goed begeleid traject aan het hoogste diploma te komen. Je mag starten met UEFA A en de KNVB probeert deze mannen/vrouwen extra begeleiding te geven. Om dit misverstand meteen weg te halen: je kunt dus niet direct naar UEFA Pro, je krijgt het diploma niet cadeau en ook deze categorie moet gewoon alles doorlopen. Op dit moment benaderen wij alle ex-internationals proactief om aan te geven wat mogelijk is. We willen graag dat deze categorie in het voetbal actief blijft om als (jeugd)trainer het niveau van het Nederlandse voetbal hoog te houden. Maar ook de categorie trainers die een pedagogische HBO hebben proberen we te stimuleren in het voetbal te werken. Met o.a. een intensief HBO-overleg kijken we wat hier mogelijk is; bijvoorbeeld een ALO-diploma halen met een hoog trainersdiploma. Om deze trainers zit het (jeugd)voetbal te schreeuwen op het moment.

Terug naar het UEFA Pro-diploma. Het niveau van de cursus zal de komende jaren misschien wel hoger worden, de cursus zal op maat zijn voor de verschillende karakters en achtergronden van de cursisten, en zal zo dicht mogelijk gaan liggen bij de dagelijkse praktijk van de werkzaamheden van de trainer-coach in het betaald voetbal. Maar bovenal: de cursus in Nederland heeft in de wereld een goede naam en is altijd toonaangevend geweest, zowel bij FIFA als UEFA. We zullen er alles aan doen dit zo te houden, een zeer hoog niveau cursus dat recht doet aan de doelstelling: mensen beslagen ten ijs laten komen voor het mooie maar moeilijke vak van trainer-coach in het betaald voetbal.’

Deze column was te lezen in De Voetbaltrainer 239, met daarin ook een uitgebreid interview met bondscoach Ronald Koeman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.