Wiegman: ‘Conflict is soms nodig om het team verder te helpen’

| Vishal Kallan | Trainersnieuws

Diverse bondscoaches hebben door de jaren heen goed gepresteerd met Nederlandse A-teams op EK’s en WK’s. Slechts twee van hen bezorgden hun team de Europese titel: Rinus Michels en Sarina Wiegman én zorgden ze ervoor dat de teams in de finale van het WK terecht kwamen. Michels wist deze met zijn ploeg niet te winnen, Wiegman zal zondagavond 7 juli 2019 weten of zij de wereldbeker mee mag nemen naar Nederland. Grote gemene deler tussen twee van de meest succesvolle bondscoaches uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal: teambuilding.

De Voetbaltrainer sprak met Sarina Wiegman nadat de bondscoach met de Oranje Leeuwinnen het Europees Kampioenschap had gewonnen. Teambuilding, openheid en discussie waren volgens Wiegman de reden tot het succes van de dames. Waar een conflict in zijn algemeenheid juist als iets negatiefs wordt gezien, zag Wiegman juist dat dat het laatste stukje is dat haar team miste. ‘Het team vond op een zeker moment dus dat ze veeleisender naar elkaar moesten worden elkaar meer moesten aanspreken op voetbalhandelingen. Ze waren soms te veel conflictvermijdend. Een conflict hoeft niet per se een zware ruzie te zijn, maar kan vooral een inhoudelijke discussie – zonder persoonlijk waardeoordeel – zijn die echt nodig is om als team verder te komen.’

Sarina Wiegman tijdens de persconferentie tijdens het WK 2019 in Frankrijk

Voorbeeld

Desgevraagd geeft Wiegman een voorbeeld. ‘Tijdens een driedaagse die we hadden ging een speelster tijdens de training flink uit haar dak; het lukte allemaal niet die dag en de irritaties liepen hoog op. De groep is na die training een paar dagen uit elkaar gegaan en de staf concludeerde: dit is de crisis die we nodig hebben om dit thema uit te diepen. Ik heb haar gebeld (ze had natuurlijk een paar slechte dagen achter de rug) en gevraagd of ze wilde helpen het team een stap verder te brengen. Dat wilde ze natuurlijk.

We zijn toen met beelden terug gaan kijken en hebben de groep aan het denken gezet: wat gebeurt hier, wat doen we ermee op het veld? Het was duidelijk dat er een probleem optrad, de speelster vergat binnen de voetbalhandelingen te blijven functioneren en niemand zorgde ervoor dat ze de focus weer daarop legde. Een tegenslag kon ons natuurlijk op het EK ook overkomen. Als je niet goed reageert, zou dat volledig ten koste kunnen gaan van een goede prestatie op het toernooi. Eigenlijk was dit de laatste stap die we als groep nog moesten zetten: we komen in een stresssituatie, hoe reageren we erop? Diverse speelsters gingen bij zichzelf te rade. Uiteraard zij om wie het ging: zij vond dat dit haar niet meer mocht gebeuren. Maar ook andere speelsters concludeerden: ik had meer kunnen of moeten doen om deze situatie te voorkomen. Denken in voetbaloplossingen. Deze bespreking heeft het team verder gebracht: gedachtencontrole, om in voetbalhandelingen te blijven denken.’

Meer weten?

Het gehele artikel van Sarina Wiegman is te lezen in ons e-book over Vrouwenvoetbal. Deze is hier te bestellen. In dezelfde vrouwen- en meidenvoetbal special gaat Benno Nihom (Ajax Vrouwen) dieper in op de looplijnen die hij met zijn ploeg trainbaar maakt en komt ook Foppe de Haan aan het woord over het vrouwenvoetbal.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw