Het reguliere voetbalseizoen is ten einde en dat betekent dat er tijdelijk weinig topwedstrijden worden uitgezonden. Maar ieder nadeel heeft z’n voordeel, want in deze tijd zetten clubs vaker trainingsbeelden online. Zoals Glasgow Rangers, waar trainer Steven Gerrard de scepter zwaait.

In een video van de training is aan de hand van dronebeelden te zien voor welke vormen Gerrard kiest. Los van de oefeningen om het lichaam op te warmen en de stabiliteit te verbeteren, zijn dat er drie. Het wordt niet altijd geheel duidelijk met welk doel Gerrard voor deze vormen kiest, maar het is altijd interessant om een korte indruk te krijgen van hoe teams trainen.

Passvorm met schot

Allereerst is dat een simpele passvorm: schuin inspelen, kaatsen, inspelen op de diepste man, de derde man komt eronder. Om meer richting te geven aan de passvorm en om het leuker te maken voor spelers eindigt dit passpatroon in een schot in een klein doeltje. De speler die schiet haalt de bal op en sluit weer achteraan. Deze vorm mist tegenstanders en daarom hoeven spelers geen keuzes te maken. De nadruk ligt dan ook puur op de uitvoering, die overigens in de (korte) video wel wat te wensen overlaat.

Positiespel K+3:2

Wat volgt is een positiespel 4:2, waarbij de keeper onderdeel uitmaakt van het viertal. Hij doet mee voor een doel waarop het tweetal kan scoren na balverovering. Het viertal mag de bal ook naar het andere vak spelen, waar opnieuw 4:2 volgt. De speler met het groene hesje doet in beide vakken mee. Een vakwissel mag pas plaatsvinden na een bepaald minimum aantal passes.

Partijspel 7:7 +2K

De training eindigt met een partijspel 7:7 plus twee keepers. Het veld is relatief lang en smal (55 bij 23 meter ongeveer). In de lengte is het verdeeld in drie vakken. Het team dat scoort krijgt opnieuw de bal uit.

Veldindelingen

Overigens zijn op het gehele speelveld met groen extra belijningen aangebracht, zoals veel (top)clubs tegenwoordig doen. Dit is bedoeld om de oriëntatie van de spelers te vergroten. Meestal – zoals ook hier bij Glasgow Rangers – zijn er in de breedte vijf stroken zichtbaar (waaronder dus de half-spaces) en in de lengte zes. Het verschilt per trainer op welke manier dit wordt ingezet. Wil je meer lezen over alternatieve veldindelingen, bestel dan dit e-book (PDF).

TrainingsPlanner

Ben je geïnteresseerd in meer oefenstof? In de TrainingsPlanner hebben we door de jaren heen de beste trainingsvormen verzameld. Ze zijn overzichtelijk te vinden op aantal spelers, type vorm en niveau en bevatten een tekening, video en beschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.