Richard Mank: ‘Ontwikkelen door zelf na te denken’

| Redactie De Voetbaltrainer | Trainersnieuws

Richard Mank werkte onder andere in de jeugdopleiding bij AFC Ajax, Almere City en AZ en stond als hoofdtrainer aan het roer bij Slikkerveer, Heerjansdam en Dillettant. Ondertussen was hij ook Hoofd Jeugdopleiding bij Spijkenisse en die functie staat ook op zijn cv bij Almere City. Ongeveer een jaar geleden besloot Mank de stap te maken naar het vrouwenvoetbal. Bij Excelsior Barendrecht Vrouwen probeert hij vooral zich te concentreren op ontwikkeling en wat hij zelf belangrijk vindt: de spelers moeten zelf nadenken. 

‘Tijdens de oefeningen die wij hanteren, trainen we vooral op verschillende spelprincipes, maar ook op de continu wisselende situaties. Bij de eerste oefenvorm (zie afbeelding 1) zien we vijf verschillende vakken. In vier vakken wordt 3:1 gespeeld. Wanneer het drietal de bal acht keer naar el- kaar heeft overgespeeld, mag het naar het grote vierkant. Elke keer komen er spelers vanuit de vier vakken bij. Hierdoor is het een telkens wisselende situatie die uiteindelijk eindigt met 8:8. Op die manier moeten de meiden continu om zich heen kijken waar de tegenstander is en waar de vrije speel- ster staat. Deze oefening doen we vaak als verlengde van de warming up. Later kwam er nog een tweede bal bij. Dan is het 8:8 met twee ballen. Het doel is dan om de speelsters te laten nadenken wat er om ze heen gebeurd is en hoe te handelen. Moet ik mezelf aanbieden bij de ene bal? Of helpen om de bal af te pakken bij de andere bal? Die keuze moeten zij dan steeds zien te maken. Er komt dan ook een structuur.’ 

Afbeelding 1 – Van 3:1 naar 8:8

Zelf na- en meedenken betekent ook een hoop discussie. Dat kan een valkuil zijn, maar voor Richard Mank is dat niet het geval. ‘Bij ons is ook de regel dat ze alles mogen zeggen, delen en bediscussiëren. Maar op het moment dat de trainer een besluit neemt, is het klaar. Ik zal ook niet zeggen dat deze methode voor alle groepen geschikt is, maar met deze groep werkt het uitstekend. De meiden zijn ontzettend gedreven en komen met oplossingen en daardoor zien en herkennen ze steeds meer situaties. Het is wel zo dat ze daardoor op niveau kunnen meepraten en dat ik in een soort managerrol moet functioneren. Het gevaar zou kunnen zijn dat ze dan met dingen komen waar ik het antwoord niet op weet, maar dat zorgt er tegelijkertijd ook weer voor dat ik me goed moet voorbereiden.’ 

Meer weten?

Richard Mank geeft in VT242 een breder inzicht over zijn trainingsvormen en welke vormen hij gebruikt om het zelf nadenken en het kijkgedrag te stimuleren. Deze is hier los te bestellen. In dezelfde editie is ook Arno Philips (Feyenoord) aan het woord over de voorbereiding en geeft inkijk over hoe hij Willem II voorbereid op een nieuw voetbalseizoen. Voor een abonnement kunt u hier terecht en ontvangt u een gratis tactiekbord t.w.v. € 49,95. Voor meer oefenvormen zoals in dit artikel kunt u terecht bij onze Trainingsplanner, waar meer dan 1000 diverse oefeningen voor alle niveaus en alle leeftijden staan. 


Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw