Mario Despotović en Martin Rafelt zijn typisch exponenten van de ‘nieuwe generatie’ coaches: tactisch sterk, leergierig, modern en goed voorbereid. Met het Kroatische opleidingsteam Hajduk Split II hanteren zij een zeer afwijkende manier van spelen: aan de ene kant spelen ze kort combinatiespel, aan de andere kant direct, verticaal voetbal.

Voorbereidingsperiode

Wat zijn de belangrijkste accenten die jul­lie in tactisch opzicht leggen in de voorbe­reidingsperiode?

Mario Despotović: ‘De klassieke voorbereiding, die qua benadering erg verschilt van het reguliere seizoen, is in onze ogen achterhaald. De manier van werken in de voorbereiding is gelijk aan die in de rest van het seizoen. Een verschil is wel dat de voorbereidingsperiode de eerste fase in het seizoen is waarin we onze speelwijze kunnen inslijpen.

Vorig seizoen speelden we in balbezit in een asymmetrische veldbezetting.
Als je het veld in de breedte in twee helften splitst, speelden we met veel meer spelers op de rechter- dan op de linkerhelft (zie afbeelding 1). De veldbezetting was flexibel en dynamisch, maar we hanteerden uiteraard wel startposities.

Asymmetrische veldbezetting
Afbeelding 1 – De asymmetrische veldbezetting van Hadjuk Split II.

Aan beide kanten van het veld was niet alleen de bezetting verschillend, maar ook de spelopvatting. Op rechts speelden we verzorgd, geduldig combinatievoetbal en hielden we de bal over het algemeen lang in de ploeg. Omdat we met veel spelers in een kleine ruimte speelden, leende deze bezetting zich heel goed voor veel dynamiek en positiewisselingen. Dat maakte ons onvoorspelbaar. Als we daar de bal verloren, konden we bovendien direct met veel spelers druk op de bal zetten.

Op links speelden we veel sneller, directer en verticaler voetbal. We zochten in feite de snelste weg naar het doel. Lag die optie er niet, dan brachten we de bal weer terug naar de rechterkant.’

Trainbaar maken

Martin Rafelt: ‘Een manier waarop we dit trainden, was onder meer met een partijspel 4:4 +1 en 2:2 +1 in twee vakken die naast elkaar lagen (afbeelding 2). Als de bal naar het onderste vak werd gespeeld, had het viertal twaalf seconden om tot scoren te komen. Ging de bal naar het bovenste vak, dan moest het tweetal dit binnen zeven seconden doen. De neutrale speler mocht niet scoren. Zo stimuleerden we verticaal spel richting de goal óf een kantwissel, net als in de wedstrijd.’

Asymmetrische veldbezetting
Afbeelding 2 – Een partijspel waarin binnen 7 seconden (bovenste vak) of 12 seconden (onderste vak) moet worden gescoord.

Actief meedenken

Spelers worden bij jullie qua speelwijze, oefenstof en besprekingen geconfronteerd met veel nieuwe dingen. Wat vinden zij daarvan? Merken jullie weleens weer­stand?

Mario Despotović: ‘Ze passen zich snel aan. Spelers worden bijvoorbeeld steeds beter in het analyseren van hun eigen wedstrijden. Als we samen beelden bekijken, doen we dat altijd door de bril van de vier tijd-ruimte-componenten positie, moment, richting en snelheid.

Ook leren spelers om te analyseren waar zij bij een bepaalde voetbalactie beter hadden kunnen handelen: bij het communiceren met hun omgeving, bij het maken van een keuze en/of bij het uitvoeren van die keuze. Zo maken we het heel specifiek.

Toen ik nog speler was, voerde ik bij wijze van spreken gewoon uit wat de trainer zei. Tegenwoordig denken spelers veel meer mee en dat is natuurlijk alleen maar positief. In het veld moeten zij continu keuzes maken, dus is het goed als ze daar zoveel mogelijk mee oefenen, bewust en onbewust.’

Meer weten

Bovenstaande tekst bestaat uit passages uit een interview met Mario Despotović en Martin Rafelt in De Voetbaltrainer 242. In die editie komen verder onder meer Adrie Koster (Willem II), een mini-special Voorbereidingsperiode en het Trainerscongres 2019 aan bod. VT242 is los na te bestellen in de webshop.

Spelprincipes

Nieuw: een boek over trainen op spelprincipes. Een korte theoretische introductie, gevolgd door 100 pagina’s oefenstof! Daarin worden tien principes uitgewerkt.

Boek spelprincipes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.