Ga er maar aan staan. Je bent zojuist kampioen geworden, hebt de nationale beker veroverd en bent doorgedrongen tot de halve finale van Champions League. En dat alles met vaak prachtig, inspirerend voetbal, gespeeld door een elftal dat bij iedereen een lach op het gezicht toverde. Mutaties zijn onontkoombaar. Maar jij bent trainer en wilt altijd meer en beter. Hoe kijk je dan terug op het afgelopen seizoen en wat zijn de lessen voor de nieuwe voetbaljaargang? De Voetbaltrainer sprak met Erik ten Hag, trainer van een succesvol Ajax.

Toen Ten Hag startte aan zijn klus bij Ajax zag hij dat er genoeg werk aan de winkel was. ‘Ik vond het spel van Ajax aanvankelijk niet doelgericht genoeg. Het positiespel was voor mijn gevoel nog te veel een doel op zich, niet direct een middel om bij het doel van de tegenstander te komen. Daardoor werd het soms wat statisch, er mocht wel wat dynamiek in komen. Verder was vooral het omschakelen een verbeterpunt, in eerste instantie het omschakelen na balverlies. Wat we kennen als de vijfsecondenregel, dat zat er behoorlijk in. Maar we waren kwetsbaar voor counters, dus daar moest wel wat aan gebeuren.’

‘Ik vond de omschakeling van verdedigen naar aanvallen zelfs vrij matig. Daaraan hebben we veel aandacht besteed, maar dat is nog altijd een punt waar we in willen verbeteren. Dat begint al bij de formatie die je op het veld hebt staan op het moment dat je de bal verovert. Welke ruimtes kun je benutten op het moment dat je de bal wint, en hoe snel doen we dat? Wat heb je fysiek nodig om die ruimtes te kunnen bespelen? Er zitten veel elementen in waarvan ik vond dat ze voor verbetering vatbaar waren.’

8:3 met 2 doeltjes om de doelgerichtheid te verhogen

We kunnen dit nog beter doen, maar we hebben vorig jaar al beduidend meer gescoord vanuit de omschakeling. Jullie hebben eerder de positiespelen 6:3 op 4 doeltjes (zie trainingsvorm 1, voor abonnees op de TrainingsPlanner, red.), 8:3 op 2 doeltjes (zie tekening hierboven) en het positiespel met diepte gezien, met daarbij veel aandacht voor de omschakelmomenten. Direct in onze eerste week krijgt dat de aandacht die het in mijn ogen verdient.’

Meer weten?

Bovenstaande tekst bestaat uit passages uit ons interview met Erik ten Hag in De Voetbaltrainer 243. In die editie gaat hij verder in op onder andere de uitschakeling in de Champions League en de speelwijze van zijn team. Daarnaast geeft hij meerdere van zijn trainingsvormen prijs.

VT243 – een special over voetbalpsychologie – is los na te bestellen in de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.