Jong Oranje: voetballen tegen een vlakke 1:5:3:2

| Redactie De Voetbaltrainer | Nieuws

Jong Oranje staat aan de vooravond van de kwalificatie van het EK in 2021. De loting koppelde Jong Oranje aan Portugal, Noorwegen, Cyprus, Wit-Rusland en Gibraltar. Op 10 september werd er in Doetinchem afgetrapt tegen Jong Cyprus. Bondscoach Erwin van de Looi deelde met dit vakblad zijn tactische voorbereiding op een tegenstander die tegen zijn team vermoedelijk in een 1:5:3:2-formatie zou spelen.

Eigen speelwijze

‘Wij zullen onze uitgangsformatie zo moeten kiezen dat we Jong Cyprus met hun 1:5:3:2-formatie voor keuzes stellen. We spelen vanuit een 1:4:2:3:1 formatie waarin we een aantal accenten leggen in de uitvoering. De beide vleugels bezetten we met onze backs. Dit geeft ons de ruimte om met onze controleurs uit te zakken en zo de middenvelders van Cyprus te lokken zodat er voor onze vleugelaanvallers, die vanaf de binnenkant zullen spelen, ruimte ontstaat tussen de linies. Dit stelt de verdedigers van Cyprus voor veel keuzes om in de as door te dekken. En dan moeten we herkennen wat we moeten doen.’ (zie tekening 1)


Tekening 1 – De vleugels bezetten we met de backs. Beide vleugelaanvallers komen naar binnen.

Lokken van hun middenvelders

‘We willen tussen de linies spelen, zowel tussen hun aanval en middenveld als tussen hun middenveld en verdediging. Door hun verdedigende organisatie zal hier weinig ruimte voor zijn. Deze ruimte zullen we zelf moeten creëren. De controlerende middenvelder aan de balkant zakt uit om 3:2 te creëren met hun twee aanvallers. De controlerende middenvelder aan de niet-balkant zal voor onze twee centrale verdedigers gaan spelen. De bedoeling van het uitzakken is het lokken van de middenvelder van Jong Cyprus. Hierbij is de timing van het uitzakken cruciaal. De Cypriotische middenvelder zal alleen meegaan wanneer onze middenvelder in een later stadium van de opbouw uitzakt. Gebeurt dit te vroeg, dan blijft de middenvelder van Jong Cyprus waarschijnlijk in positie. In dat geval blijven ze in formatie staan en creëren we nauwelijks ruimte tussen hun middenveld en verdediging.’ (zie tekening 2)


Tekening 2 – De timing van het uitzakken van onze middenvelder is cruciaal. Doet hij dit te vroeg, dan blijft hun middenvelder staan (links). Als hij dit later in de opbouw doet, gaat hun middenvelder vaak mee (rechts). Dan ontstaat er veel ruimte tussen hun middenveld en verdediging.

Meer weten?

Bovenstaand artikel bevat passages afkomstig uit De Voetbaltrainer 244. In die editie staat, naast de voorbereiding met Erwin van de Looi, onder andere een interview met Heracles-trainer Frank Wormuth. VT244 is los na te bestellen in de webshop.

Gerelateerd
Nieuws

Uitreiking Rinus Michels Awards 2023

Nieuws

Linies overslaan blijkt van groot belang

Nieuws

Informatie over formaties