Video- en data-analyse KNVB: golfkar het veld op

| Redactie De Voetbaltrainer | Trainersnieuws

De mogelijkheden van video- en data-analyse zijn inmiddels legio. Of het nu tactisch is met gebruikmaking van positiedata, al dan niet in relatie tot de bal, of puur fysiek: weinig blijft voor de trainer-coach op topniveau (en regelmatig zelfs al op niveaus daaronder) versluierd. De KNVB is voorloper op dit terrein. Steijn Spreij, Sam Coenen en Roel de Liège vertellen over de laatste ontwikkelingen en de manier waarop de afdeling Performance Analyse en Technologie dienstbaar is aan de bondscoaches. Erwin van de Looi, coach van Jong Oranje, geeft daarnaast zijn visie op de mogelijkheden.

Trainingen

Roel de Liège: ‘Elke training wordt opgenomen. Door middel van het geavanceerde camerasysteem kunnen we vanuit elke hoek beelden laten zien. Zo kunnen door middel van de camera achter het doel situaties binnen het eigen zestienmetergebied en het verlengde daarvan richting de middenlijn in beeld worden gebracht. Aan de zijkant hebben we een panoramacamera, waarmee we een groot deel van het veld ineens in beeld kunnen brengen en desgewenst kunnen inzoomen. De hele 11:11 kan gefilmd worden, die kan direct gecodeerd worden en de codering kunnen we onder de film plakken, waardoor alle gegevens direct beschikbaar zijn.’

Data

Sam Coenen: ‘Door middel van een portable meetsysteem en hesjes die de spelers aantrekken, kan ik allerlei gegevens verkrijgen. Denk hierbij aan de positie van de spelers, de afstanden die ze afleggen, welke snelheden ze ontwikkelen et cetera. In Zeist hangt rondom de vier trainingsvelden het systeem van Inmotio. Hiermee meten we gegevens van spelers. Denk hierbij aan de positie van spelers, de afstanden die ze afleggen, welke snelheden ze ontwikkelen et cetera. Omdat het een lokaal meetsysteem is, kun je ook tactisch het nodige berekenen. Denk daarbij aan onderlinge afstanden tussen spelers en tussen linies. Omdat er door middel van deze camera’s tevens baltracking is, weet je ook waar spelers staan ten opzichte van de bal.’

Golfkar met tv

Steijn Spreij: ‘Voor ons was een belangrijke vraag: hoe kunnen we aan al die gegevens die we verzamelen, direct óp het veld iets hebben? We hebben een koppeling gemaakt tussen ons camera-systeem en Inmotio. Hiermee kunnen we live video en data over elkaar heen zien op een app. Om daar, indien nodig, ook tijdens de training meteen iets mee doen, is de golfkar met een groot scherm ontwikkeld. Er is wifi zodat het op drie velden kan werken en een accu die ervoor zorgt dat de kar rijdt en ook dat het scherm blijft draaien.’

Bondscoach

Erwin van de Looi: ‘Voor de eerstvolgende interlandperiode zullen we bij Jong Oranje de golfkar met tv-scherm gebruiken tijdens het trainen. Het tv-scherm komt daar nu bij met videobeelden van een paar seconden terug. Dan kunnen we in detail kijken hoe de gemaakte afspraken worden nagekomen. Spelers worden nu echt geconfronteerd met het al dan niet nakomen van afspraken. Ik denk dat we hier grote winst in zullen maken. Er is minder ruimte voor ‘Ja, maar…’. En aan de andere kant kan het ook enorm stimulerend werken om een succesvolle uitvoering nog eens snel terug te kijken!’

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.