Sinds de zomer van 2017 is Bastiaan Riemersma verantwoordelijk voor de jeugdopleiding van Willem II. Daar is hij samen met de club een traject gestart om te innoveren en door middel van pionieren een alternatief te zijn voor het reguliere model van jeugdopleidingen. Riemersma benadrukt hierbij dat het draait om innoveren, wat niet hetzelfde is als verbeteren. Dat betekent onder meer dat het meer tijd kost en er al lerende wordt gekeken naar wat anders gedaan kan worden. Op deze manier werkt hij aan zaken als talentidentificatie en -ontwikkeling, het kijken naar potentie van spelers en het creëren van een optimaal ontwikkelklimaat.

Inzicht in keuzes

Er is al een tijd een debat gaande over het hebben van een gezonde kindertijd enerzijds en de professionele jeugdsport anderzijds. Deze discussie wordt breed besproken met vele betrokkenen met verschillende achtergronden en doelen. De kritiek op met name opleidingen van professionele voetbalclubs is vaak gericht op het vroege selecteren en de professionele aanpak waar de jeugdspelers aan worden blootgesteld. Riemersma heeft zich hier al eens eerder over uitgesproken, bijvoorbeeld over het scouten van jonge kinderen. Maar ook over hoe een opleiding gekwalificeerd kan worden en wanneer je kunt spreken van rendement. Middels dit stuk wil hij graag een bijdrage leveren aan het debat en een inkijk geven in de werkwijze binnen de Willem II Voetbalacademie, waar hij nu zelf verantwoordelijk voor is. Op deze manier wil hij uitleg geven over het hoe en waarom van zijn aanpak en welke overtuigingen en argumenten hieraan ten grondslag liggen.

Bastiaan Riemersma, Hoofd Opleiding van Willem II.

‘Unlocken’

‘In Nederland zijn er heel veel opleidingen die talent identificeren. In de Onder 10 zetten we acht jongens bij elkaar, de beste van dat moment. Een jaar later vallen de zwakke spelers af en pakken we de beste van de tegenstander. En is een soort cyclus. Dat heeft minder met opleiden te maken, maar meer met identificeren. Als je het hebt over opleiden, vinden wij dat je moet focussen op de ontwikkeling. We kijken niet alleen hoe goed iemand op dit moment is. Misschien dat de beste speler in een jeugdteam al vijf jaar bij een voetbalschool heeft meegelopen en zijn teamgenootjes pas met voetbal zijn begonnen. Hetgeen waar het om gaat is hoe snel en hoe goed de jeugdspeler zich kan ontwikkelen. Dit weet je pas je als de ongetrainde spelers onderwerpt aan goede trainingen. Onze missie is dus om zoveel mogelijk talent te ‘unlocken’.’

Ontwikkelklimaat

‘Het klimaat waarin wij onze spelers willen ontwikkelen is voor ons belangrijk. Ik denk dat een opleiding goed moet bedenken naar welke spelers je op zoek gaat en in welke omgeving ze hun kernkwaliteiten tot wasdom kunnen laten komen. De speelwijze en de manier van trainen is hierin dus erg belangrijk. Wanneer je kiest voor fysiek voetbal en speelt op de tweede bal zul je niet alleen de scouting maar ook de trainingen die worden aangeboden hierop moeten aanpassen. Die kwaliteiten moeten naar voren komen en worden doorontwikkeld. In onze trainingen kiezen we voor oefenvormen die erop gericht zijn die specifieke vaardigheden te ontwikkelen. Die specifieke kwaliteiten van een jeugdspeler worden denk ik vooral in de beginjaren ontwikkeld.’

Belang van winnen en opleiden

‘Laat duidelijk zijn dat wij, ondanks dat we het vooral over ontwikkelen hebben, niet tegen winnen zijn. Ik denk dat het misgaat wanneer volwassenen willen dat kinderen winnen en dat volwassenen hun motieven plakken op jeugdsport. We weten dat kinderen vooral intrinsiek gemotiveerd raken door het gevoel dat je beter wordt, en dat is voor mij de essentie van sport. Die essentie willen wij ook graag bijbrengen. In onze ogen is dat dus het uiterste uit jezelf halen. En dat kan door je vooral te focussen op de zaken waar je invloed op hebt. Winnen is daarentegen een uitkomstdoel waarop je weinig invloed hebt. Je hebt wel invloed op je eigen gedrag en handelen. In de boeken van John Wooden (voormalig basketbalspeler en -trainer) komt dit sterk naar voren. Hij zegt: ‘Focus on effort, not winning. Winning is a byproduct of effort.’

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.