Top-10 best gelezen online artikelen in 2019

| Redactie De Voetbaltrainer | Nieuws
Overtal middenveld creëren

In 2019 hebben we niet alleen talloze artikelen geschreven voor het vakblad, maar ook voor de website. Hieronder vind je een overzicht van de tien meest gelezen stukken.

Plek 10

Mario Despotovic en Martin Rafelt (Hajduk Split II) spelen aan de rechterkant verzorgd positiespel met veel korte passes, terwijl ze op links razendsnel naar voren spelen.

Plek 9

Als jeugdtrainer krijg je er geregeld mee te maken: spelers die zich niet gedragen zoals jij graag ziet. Hoe ga je daarmee om? Pedagoog Marcel van Herpen, werkzaam in het onderwijs en de voetbalwereld, vertelt erover.

Plek 8

Soms steken jeugdspelers er in een bepaalde lichting bovenuit en wil je ze meer weerstand bieden. Wanneer is het een goed idee om ze vervroegd door te schuiven naar een hoger elftal en wanneer juist niet?

Plek 7

Omdat wedstrijden veel omschakelmomenten kennen, heeft het meerwaarde dit ook in trainingen terug te laten komen. Hoe bouw je extra omschakelmomenten in binnen de trainingsvormen die je gebruikt?

Plek 6

Zoals veel clubs maakt ook Feyenoord gebruik van snelheidsvoorbereidende vormen. Arno Philips vertelt hoe ze daarin bij de Rotterdamse club in differentiëren per positie binnen het elftal.

Plek 5

We zien het wat minder dan pak ‘m beet vijf jaar geleden, maar voor teams die het goed uitvoeren, blijft het een machtig wapen: drukzetten op de helft van de tegenstander. Wat komt hier allemaal bij kijken?

Plek 4

Bij nagenoeg ieder team spelen de backs in balbezit aan de zijlijn, waarmee ze het veld groot houden. Sommige teams innoveren hierin en laten de backs ook regelmatig aan de binnenkant spelen. Hoe, waar en waarom?

Plek 3

We zien het steeds meer terug in trainingen van verschillende toptrainers: positiespelen die uitmonden in een afwerkvorm. We laten verschillende manieren zien waarop je dit in de praktijk kunt brengen.

Plek 2

Tijdens trainingen kun je met regels en weerstanden optimaal variëren, maar in wedstrijden niet. Daar staan de regels vast. Hoe kun je ook in trainingen het gewenste gedrag uitnodigen in plaats van verplichten?

Plek 1

Als je in de opbouw gelijke aantallen hebt op het middenveld, is het lastig om door de as op te bouwen. Door een overtal op het middenveld te creëren, ontstaat numerieke superioriteit en gaat dat gemakkelijker.

Vakblad De Voetbaltrainer

Cover: De Voetbaltrainer editie 279, 2024

Leer van de beste trainers

  • Acht keer per jaar op de mat
  • Interviews, oefenstof en analyses
  • Korting op online cursussen
  • Tactiekbord t.w.v. € 49,95 cadeau
  • Inclusief abonnement op CoachVak

Abonneer je op het vakblad >>

Bekijk ook

Gerelateerd
Nieuws

Van Basten: Spitspositie uitgelicht

Nieuws

Uitreiking Rinus Michels Awards 2023

Nieuws

Linies overslaan blijkt van groot belang