De meeste trainers kiezen in de wedstrijdwarming-up voor een positiespel 4:4 +2 (afbeelding onder). Een prima vorm, maar uiteraard zijn er alternatieven. In dit artikel geven we verschillende opties voor positiespelen met tien veldspelers (vaak doet de keeper hier niet aan mee) die gebruikt kunnen worden als warming-up voor een wedstrijd.

Drie teams van drie met omschakeling

In onderstaand positiespel spelen twee van de drie drietallen op balbezit met hulp van de witte neutrale speler. Het derde drietal verdedigt. In het onderstaande voorbeelden spelen geel, rood en wit dus 7:3 tegen blauw. Verliest geel de bal, dan spelen rood, blauw en wit samen op balbezit tegen geel.

Twee teams met eigen kaatsers

In onderstaand positiespel is het in het midden 3:3 en mag elk team gebruikmaken van de twee ‘eigen’ kaatsers. Als het rode drietal de bal heeft, spelen ze dus met de twee rode kaatsers 5:3 tegen blauw. Je kunt bijvoorbeeld vijf korte series spelen, waarbij iedereen twee keer kaatser is en drie keer in het midden staat. Je kunt ook met wisselende kaatsers spelen door als regel in te stellen dat degene die een kaatser inspeelt direct zelf kaatser wordt.

Kaatsers in stervorm

Onderstaand positiespel is een variant hierop. Per team staan drie kaatsers in de hoek van een ster. In het middenvak is het 2:2, wat dus 5:2 wordt met de kaatsers van het eigen team meegerekend. Opnieuw is het mogelijk om bijvoorbeeld vijf korte series te spelen (elke speler is drie keer kaatser en twee keer middenman) of na elke pass die naar de hoeken van de ster gaat door te wisselen.

Van klein naar groot

In onderstaand positiespel wordt gestart met een 4:2-situatie voor blauw in het middelste vak. Als rood de bal verovert of de bal uit het kleine vak gespeeld wordt, speelt rood 6:4 in het grote vak. De trainer speelt de bal in naar het team dat daar recht op heeft. Is dat blauw, dan starten zij weer met 4:2 in het kleine middenvak. Twee spelers van rood kunnen ook witte neutrale spelers zijn, zodat blauw en rood kunnen afwisselen wat betreft balbezit houden in het kleine of grote vak.

Vier tegen twee met kantwissel

In onderstaand positiespel zijn er drie drietallen en één (witte) neutrale speler. In een vak is het 4:2, waarna de bal na vijf geslaagde passes mag worden geopend naar het andere vak. De derde verdediger blijft in dat vak achter en als de bal ernaartoe gaat, sluit één verdediger vanuit het andere vak bij. Wie balverlies lijdt, wordt het verdedigende team.

Positiespel warming-up wedstrijd

TrainingsPlanner

In de TrainingsPlanner vind je verschillende positiespelen die van deze vormen zijn afgeleid, al dan niet in iets verschillende aantallen. Die staan in de TrainingsPlanner met tekening, video en uitgebreide beschrijving. In totaal bestaat de TrainingsPlanner uit ruim 1.000 vormen, die te doorzoeken zijn met een handige zoekfunctie.

TrainingsPlanner

In de TrainingsPlanner staan ruim 1.000 trainingsvormen, met video, tekening en beschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.