Vaak wordt al binnen een paar minuten duidelijk of de tegenstander vooral verdedigt door directe tegenstanders te dekken of door ruimtes af te schermen. Wat betekent dit voor de manier van aanvallen?

Mandekking

Een gat trekken voor een teamgenoot

Als de spelers van de tegenstander een vaste man oppakken, kunnen zij gemakkelijk worden weggelokt uit hun zone. Dat betekent ook dat de ene speler een gat kan trekken voor de andere speler. Hij neemt zijn directe tegenstander mee en opent daarmee ruimte voor een medespeler om in te bewegen.

Verwarring zaaien met veel positiewisselingen

Als de tegenpartij lange tijd een directe tegenstander blijft schaduwen, is de organisatie op een gegeven moment zoek. Spelers komen al snel op onnatuurlijke posities uit, zoals een buitenspeler als een veredelde back. Als dat gebeurt, verdedigen veel tegenstanders niet in hun kracht.

Inspelen en direct doorbewegen

Mandekking is per definitie reactief. Een speler van het aanvallende team loopt vrij, de mandekker reageert daarop. Daarvan kun je in balbezit profiteren door telkens in te spelen en door te bewegen. Je directe tegenstander heeft altijd enige reactietijd nodig die voldoende kan zijn om los te komen.

Zoneverdediging

Tussen de linies gaan spelen

Spelen in de zone betekent vooral het verdedigen van ruimtes. Dat betekent dat de onderlinge afstanden vaak op orde zijn, maar er wel ruimte ligt tussen spelers in. Daar kun je als aanvaller van profiteren door tussen meerdere tegenstanders in te gaan spelen. Hoe groter de afstand ten opzichte van de dichtstbijzijnde tegenstander, hoe beter.

Een overtal creëren in een bepaalde zone

Zoneverdediging betekent daarnaast dat spelers zich niet laten weglokken uit hun eigen zone. Dat betekent dat het gemakkelijker is om op een bepaald gedeelte van het speelveld een overtal te creëren. Wijk je bijvoorbeeld met drie spelers naar de zijkant uit, dan liggen daar veel mogelijkheden voor een 3:2-situatie.

Passes vermommen

Zoneverdediging is erg gestoeld op het blokkeren van passlijnen. Door in de passlijn van een tegenstander te blijven staan, kan die niet (direct) worden aangespeeld. Een nadeel is dat dit vaak in je rug gebeurt. Doe je bijvoorbeeld als centrale verdediger net alsof je de bal rechts langs een tegenstander wil spelen, dan is de kans groot dat hij wat die kant op beweegt. Zo kun je de bal er gemakkelijker links langs spelen.

Als jouw spelers zich bewust zijn van deze standaard manieren om te profiteren van de verdedigingsstrategie van de tegenstander, levert dat vroeg of laat beter aanvalsspel op, zeker als dit structureel terugkomt in trainingen en videobesprekingen.

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.