Hoe besteed je op wedstrijddagen de rust van 15 minuten zo nuttig mogelijk? Het Barça Innovation Hub geeft een antwoord op deze vraag. Zij beschrijven hoe je spelers gericht aanwijzingen geeft en tegelijkertijd zorgt dat hun spieren zo goed mogelijk warm blijven.

Studies tonen aan dat in het begin van de tweede helft de fysieke en cognitieve prestaties van spelers verslechteren en de kans op blessures toeneemt. Waarschijnlijk komt dit door de daling in lichaamstemperatuur, zeker als spelers te passief rust nemen. Een studie uit het tijdschrift Sports Medicine geeft adviezen voor het optimaal benutten van de rustperiode.

  • Minuut 0 tot 2: de spelers arriveren in de kleedkamer.
  • Minuut 2 tot 5: persoonlijke tijd voor de spelers, inclusief blessurebehandelingen.
  • Minuut 5 tot 7: teambespreking door de coach, eventueel ondersteund met beelden.
  • Minuut 7 tot 9: tijd voor individuele aandacht voor spelers, eventueel aan de hand van beelden.
  • Minuut 9 tot 11: kleding en materiaal in orde maken en eventueel cafeïnekauwgom nemen.
  • Minuut 11 tot 14: nieuwe warming-up, inclusief oefeningen met een hoge intensiteit.
  • Minuut 14 tot 15: het innemen van vloeibare koolhydraten.

Gedurende de gehele rustperiode van vijftien minuten kan het dalen van de lichaamstemperatuur worden verminderd door twee strategieën toe te passen.

  1. Warme kleding dragen of dekens (die weinig ongemak opleveren voor spelers) gebruiken.
  2. Voor een hogere temperatuur in de kleedkamer zorgen dan voor en na de wedstrijd het geval is.

Daarbij benadrukt de studie wel dat het een-op-een overnemen van al deze aanpassingen niet verstandig is. Het is eerder bedoeld als aanvulling op de bestaande manier van werken in de rust dan als gehele vervanging. Spelers zijn aan bepaalde dingen gewend en het is niet verstandig om dit ineens allemaal te wijzigen.

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.