Het coronavirus houdt het voetbal in zijn greep. Competities liggen stil of worden zelfs afgelast en trainingen zijn verboden. Voor trainers is de situatie een nachtmerrie; de spelers kunnen zichzelf niet meer ontwikkelen tijdens een voetbaltraining. Daarom worden er alternatieve manieren gevonden om spelers toch te kunnen blijven ontwikkelen. De Voetbaltrainer zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Challenges

Eerder schreven we al over de manier om de basisconditie te onderhouden. Dit artikel is via deze link terug te vinden. Daarnaast staan er op de sociale media vele verschillende ‘challenges’. Al deze challenges voeren spelers individueel uit. Dit zorgt ervoor dat de spelers in beweging zijn. Veelal bouwt het niveau van de challenges op door meerdere levels. Hierdoor zorgt men voor differentiatie. Indien een kind een bepaald level behaalt, gaat hij door naar het volgende. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat een kind zich blijft ontwikkelen doordat het steeds verder wordt uitgedaagd. Tevens kan er binnen een challenge een competitie-element worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich aan elkaar meten, waardoor de betrokkenheid stijgt.

Nationale bonden

De nationale bonden dragen hieraan hun steentje bij. De KNVB plaatst bijvoorbeeld wekelijks trainingen online voor verschillende leeftijdsgroepen. De trainingen worden verzorgd door een trainer van de KNVB. Door een onderscheid te maken tussen de verschillende leeftijdsgroepen, is er voor iedere leeftijdsgroep wel iets beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat iedere trainer goed aan kan sluiten bij de leefwereld en vaardigheden van de verschillende spelers. Ook Voetbal Vlaanderen heeft een initiatief in het leven geroepen, onder het motto ‘Samen sjotten in uw kot is leuker dan alleen!’. Sjotinuwkot bevat voetbalactiviteiten uit verschillende categorieën. Al deze activiteiten zijn voetbal gerelateerd, maar gaan breder dan handelingen met een bal alleen.

Inspiratie opdoen?

Zoals gezegd zijn er online veel challenges terug te vinden die trainers kunnen gebruiken om hun spelers huiswerk mee te geven. Zo plaatsen bijvoorbeeld verschillende trainers en voetbalclubs op Twitter hun challenges. De volgende accounts zijn zeker de moeite waard:
@BaarvB
@BQ1887Jeugd
@JeugdONS
@vv_Hattem
@vvGOMOS

In de TrainingsPlanner heeft de redactie tientallen oefenvormen geselecteerd die Corona-proof zijn.

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.