Steeds meer clubs starten de zogenaamde anderhalvemeter-trainingen op voor de jeugdspelers van 13 jaar en ouder. Van voetbalechte ‘partij- en positiespelen’ kan vanwege het ontbreken van lichamelijke duels of nabijheid geen sprake zijn. Wat zijn de mogelijkheden voor iedere voetbaltrainer om toch zinvolle trainingsvormen te doen?

Het meest eenvoudig te organiseren zijn de stabilteitsoefeningen en geïsoleerde technische vaardigheden (de zogenaamde Coerverbewegingen). Ook voetbalconditietraining zonder bal (of dribbelend) is zo gedaan, zeker als men enige ruimte tot zijn beschikking heeft. Onderlinge afstanden van minimaal anderhalve meter kunnen dan gerespecteerd worden.

Inmiddels hebben we in De TrainingsPlanner tientallen oefeningen op een rijtje gezet (Soort trainingsvorm: Corona-proof). Mitchell Meijer (trainer van Alphense Boys Onder 15-1, zie ook De Voetbaltrainer 249) deelde nog een aantal extra oefeningen die we daar aan konden toevoegen. We plaatsen er een aantal hieronder. Voor de meeste oefeningen geldt nog steeds dat alle betrokkenen zich verantwoordelijk moeten gedragen om de anderhalve meter te waarborgen. Op momenten dat dit met name in de zogenaamde ‘randgebieden’ (waar twee spelers toch in elkaars nabijheid komen) van het spel moet gebeuren, kun je afspreken dat er een let wordt gespeeld.

1. Snelle spelverplaatsing met hoge technische vaardigheid

3v1 waarbij er geen duel gespeeld wordt

Inhoud

*De blauwe spelers speelt de bal in naar de rode speler tegenover hem. Vervolgens loopt de blauwe speler door naar het midden tussen de doelen.
De rode spelers moeten de bal verplaatsen naar elkaar. Dit moet op hoog tempo. Zij kunnen scoren op de kleine doeltjes. De blauwe speler kan het doel blokkeren door het doeltje aan te tikken. Zijn de rode spelers eerder met scoren dan de blauwe speler het doeltje aangetikt heeft, dan hebben ze een punt.

Coaching

*Aannames vooruit, de bal moet blijven rollen, strak inspelen, kijkgedrag

Methodiek

*De doelen kunnen dichterbij elkaar of verder uit elkaar gezet worden.

*Je kunt een hesje neerleggen op 2 meter van de blauwe speler. Zodra hij een doeltje heeft geblokkeerd en hij heeft ook nog de tijd om het hesje pakken (door een technische fout bij het tweetal), heeft hij zelf een punt

2. Verbeteren van de passing/ aannames onder druk

Inhoud

*Pass-oefenvorm
*Dit kun je op 2 of 3 veldjes tegelijk doen en er een wedstrijd van maken. *Bijv: eerste ploeg met 7 doelpunten
*Verschillende volgordes:
1>2>3>4 rondt af (zwarte lijnen)
1>3>2>4 rondt af
1>3>2>4>3 draait open en rondt af (gele lijnen)
1>4>3>4>2>4 rondt af (rode lijnen)

Coaching

Afhankelijk van jouw aandachtspunt dat je legt in de vorm. Wat in ieder geval belangrijk is om te coachen, zijn de voorwaardes voor de vorm:

*Juiste vooractie>> wil je dat ze al open staan of dat spelers met hun rug naar de situatie leren open te draaien en vooraf te kijken?
*Juiste been inspelen
*Tempo in handelingen
*Snelheid in de passing

Methodiek

Je kunt op verschillende technische vaardigheden de vorm inrichten. Bijvoorbeeld: verschillende aannames, passing met binnenkant of wreef/ verticaal of schuin, hoog of lage ballen, kaats, open staan, juiste been inspelen.

3. Rond de tafel voetvolley

  • Maak een veldje met de grote naar keuze en wat past bij de leeftijd
  • Zet 2 doeltjes in het midden als net
  • Service is vanuit de handen 1x laten stuiteren en wegspelen
  • Vervolgens moet je elke keer doorlopen naar de andere kant
  • Spelen volgens de regels van tafeltennis: 2x stuiteren is af en stuiteren buiten je veld is ook af. Eventueel aantal keer stuiteren verhogen
  • In teams doen; dus ipv doorlopen naar de andere kant, weer achteraan sluiten bij je eigen team
  • Eventueel met meerdere keren aanraken (makkelijker)

Deze, en veel meer trainingsvormen die Corona-proof zijn, zijn te vinden in De TrainingsPlanner.

De spelers liever (ook) thuis in beweging laten zijn? In dit artikel vindt men wat suggesties.

En dit artikel gaat in op mogelijke conditionele schema’s om de basisconditie op peil te houden.

Lees meer over het uitdenken en geven van een goede voetbaltraining >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.