Ook in de voetbalsport zijn door de coronacrisis de wetmatigheid en voorspelbaarheid verdwenen. Ingeruild voor de onzekerheid bij menige trainer of zijn kennis over de voetbalspecifieke trainingsleer toereikend is voor zo’n extreem lange periode van louter individuele trainingsprogramma’s zonder dat je de spelers ziet. Zelfs de sportwetenschap biedt voor deze bizarre situatie (nog?) nauwelijks aangepaste handreikingen. Al jaren zijn we gewend aan en verwend door een vast ritme tussen de voetbalseizoenen. Dat bleek al die tijd een garantie om met je team wedstrijdfit aan de eerste competitieronde te beginnen. Hoe nu verder?

Peter Eppinga is als bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog verbonden aan zowel eredivisionist FC Emmen als o.a. hoofdklasser Be Quick 1887 en ACV. Hij beaamt de onzekerheid in de trainerswereld over hoe nu verder.

Basisniveau

‘Het enige wat je kunt doen, is zorgen dat er bij elke individuele speler een basis van fitheid aanwezig blijft. Eigenlijk is dat nauwelijks meer dan bezig zijn met een basisniveau in plaats van je sport-specifieke performanceniveau. Als je de startdata van de voorbereiding(en) en de competitie weet, kun je weer gaan rekenen wat je op welk moment de spelers aanbiedt zodat ze op tijd wedstrijdfit zijn. Dat worden mogelijk andere rekenmodellen dan we tot nu toe gewend zijn. Ook belemmeringen in bijvoorbeeld de groepsgrootte door de coronamaatregelen kunnen een aangepaste trainingsopbouw noodzakelijk maken. Een speler die in een wedstrijdloze periode op zestig procent blijft doortrainen, heeft tien dagen nodig om weer op het oude wedstrijdniveau te komen. Doe je in de vakantieweken helemaal niets, loopt dat al snel op naar dertig dagen. Deze richtlijnen gelden voor een normale winter- en zomerstopperiode. Straks is de periode nog langer.

Tips voor de herstart

Peter Eppinga stelt dat, als we straks weer samen op het veld mogen staan, de trainingsbelasting en -opbouw anders zullen moeten zijn dan we in de voorbereidingsperiode gewend zijn. JOHAN Sports is een sporttechbedrijf dat wereldwijd met een GPS-trackingsysteem de fitheid en dus belastbaarheid van voetballers monitort en vertaalt in trainingsadviezen. In ons land werken naast profclubs ook verenigingen uit de top van het amateurvoetbal met dat spelersvolgsysteem. Op www.johansports.nl vind je een sportwetenschappelijk blog met o.a. een artikel over ‘Hoe hervat je de groepstraining na de coronacrisis?’ Daarin staan ook onderstaande trainingsschema’s toegelicht als er straks alsnog slechts een voorbereiding van drie weken mogelijk is:

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.