Waar in Nederland de voetbalwereld zo goed als stilstaat, is dat bij onze oosterburen iets minder het geval. Spelers zijn welkom op het trainingscomplex en zijn (weliswaar in kleine aantallen) met elkaar aan het trainen. Ook René Felen (momenteel onder andere aan het werk voor TSG 1899 Hoffenheim) zit dus niet stil. Wij vroegen hem naar zijn mening over het ‘contact op afstand’. Ook geeft hij enkele tips voor online beïnvloeding: zowel in coronatijd, maar ook voor de langere termijn.

Sociale verbinding

‘Er zijn maar weinig omgevingen die momenteel veiliger en beter zijn voor voetballers dan het eigen stadioncomplex. Spelers kunnen er sporten, met elkaar praten, er wordt informatie uitgewisseld. Als je specifiek in deze coronatijd kijkt naar teamontwikkeling en online contact, weten we allemaal dat er zich een uitzonderlijke situatie voordoet. Voor trainer-coaches is het in de eerste plaats goed om je te verplaatsen in je groep spelers. Voor profvoetballers is het nog niet zeker wat er de komende maanden gaat gebeuren. Maar voor amateurvoetballers houdt alles al op. Bij die laatste groep kun je de inzet van online zien als middel om op een ontspannen manier met elkaar in contact te blijven. Denk aan het feit dat je spelers om beurten vraagt om een quiz te organiseren. Er komt dan humor bij, een stuk gezelligheid en er is aandacht voor sociale verbinding.’

Leren kennen

‘Als je kijkt naar die vier stadia van teamontwikkeling, zie ik voor het contact op afstand vooral mogelijkheden in die eerste fase, de beleefdheidsfase. Aan het begin van het seizoen, in de voorbereiding, kun je online contact inzetten als middel om je spelers beter te leren kennen. Want die eerste periode met een nieuwe groep staat in het teken van kennismaken. Het is dan belangrijk te weten wat spelers denken, wat er in hen omgaat. Maar zelf wil je ook duidelijk maken welke kant je op wilt en wat je plannen zijn. Dit doe je op de club in besprekingen met de hele groep, met een linie of met een speler individueel. Deze gesprekken zijn waardevol, maar kosten ook veel tijd. Naast de gesprekken die je met je spelers dus op de club hebt, zou online een middel kunnen zijn om nog eens door te praten over een (nieuw) onderwerp.’

Gezonde situatie

‘Wat we ons vooral moeten realiseren in relatie tot de toekomst, is dat over een tijd fysiek contact weer mogelijk is. Juist dán is het interessant te kijken wat er nog van online overblijft. Is er nog meerwaarde en zo ja, op welk vlak? De mens is over het algemeen geneigd snel terug te grijpen op het- geen hij kent, op het vertrouwde. Hoe gewoon blijft het online communiceren tussen de trainer-coach en speler straks? Goed om over na te denken. Ik weet zeker dat er trainer-coaches zijn die de meerwaarde en leerpunten uit deze periode mee zullen nemen naar volgend seizoen. Online contact kan dan nóg meer als ondersteuning dienen of zal zorgen voor een efficiëntere manier van werken.’

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.