Coach Jong Oranje besteedt coronatijd nuttig

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Ook voor Erwin van de Looi, coach van Jong Oranje, hield het echte werk van de ene op de andere dag in één keer op. De kwalificatiewedstrijden tegen Portugal en Wit-Rusland werden geschrapt net als alle wedstrijden waar hij normaliter naar zou kijken om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van zijn spelers. Doordat het EK van Oranje ook verschoven werd, vervielen voor hem ook zijn scoutingswerkzaamheden daarvoor. Hij gebruikte de tijd onder meer om in samenwerking met collega Marcel Groninger en videoanalist Roel de Liege een uitgebreide database te verfijnen en verder uit te werken.

Erwin van de Looi: ‘Met de trainers van de nationale jeugdteams houden we iedere dinsdag een overleg via Teams. Als er tussentijds iets te melden valt vanuit bijvoorbeeld de KNVB-directie of UEFA, dan worden wij of de teammanagers ook op andere momenten geïnformeerd. Elke woensdag verzorgt een trainer van een nationaal team een webinar. Zelf was ik eind mei aan de beurt en toen heb ik verteld over de teamontwikkeling van Jong Oranje.

Met mijn directe collega Marcel Groninger ben ik bezig geweest om een database op te zetten van tekeningen, animaties en bijhorende videobeelden van alle systemen ten opzichte van die van ons. Oftewel, we zetten onze basisformatie neer en op basis van wat de tegenstander doet, reageren wij weer. Er ontstaat altijd wel ergens ruimte of een mogelijkheid om een overtal te creëren. Daar moeten we als team gebruik van maken. Iedereen moet weten wat er dan moet gebeuren. Marcel en ik zijn voortdurend bezig geweest om onze uitgangsformatie zó op het veld te zetten, zodat het voor de tegenpartij zo lastig mogelijk wordt om keuzes te maken. Ook willen we dan dat onze uitgangsformatie steeds in grote lijnen ‘hetzelfde’ is zodat het voor onze spelers herkenbaar wordt, zonder dat het voor de tegenpartij voorspelbaar is.

Daarnaast hebben we ook voor ons zelf als trainer allerlei systemen tegenover elkaar gezet (zie opsomming hieronder), met daarbij de kansen en bedreigingen. Zo was ik zelf bijvoorbeeld bij de wedstrijd Borussia Dortmund – Paris Saint Germain. Dat was 1:5:2:3 tegen 1:5:2:3. Dat levert dan ook interessante beelden op. Bij het zien van alle wedstrijdfragmenten viel me weer één ding bij de beste teams op: zij waren voortdurend in staat om heel snel in de tactische discipline van gemaakte afspraken te komen, zowel aanvallend als verdedigend. En daarbij wordt dan ook moeiteloos overgenomen van elkaar. Als de afgesproken posities maar zijn ingevuld.

In de database van alle systemen ten opzichte van elkaar maken we ook nog onderscheid tussen laag en hoog druk (door de tegenpartij) en een zwakke of sterke tegenstander. Op deze manier proberen we zo volledig mogelijk te zijn en in te kunnen spelen op elke situatie die zich in een wedstrijd kan voordoen. Tot slot koppelen we ook nog onze eigen trainingsbeelden die van toepassing zijn bij (spelen tegen) bepaalde systemen. Dat kan 11:11 zijn, of vereenvoudigde vormen met nadruk op de hoofdrolspelers van wat je wilt trainen.

Een apart onderdeel is de database is het thema ‘diepte in het spel’. Hier hebben we het voortdurend over gehad met dit Jong Oranje, omdat het een van de belangrijkste kwaliteiten van het team is. Ook dit thema hebben we uitgewerkt naar wedstrijd- en trainingsbeelden, waarop we dus makkelijk kunnen terugvallen in de toekomst.

Het is niet zo dat ik onze vernieuwde videodatabase per direct gebruik richting onze internationals. Als trainer van Jong Oranje moet je niet het clubleven van je spelers ‘verstoren’, bijvoorbeeld middels het voorschotelen van tactische video’s, vraagstukken of plannen. Dat zou ik zelf als clubtrainer ook niet op prijs stellen. Ook is het zo dat de wedstrijden van Jong Oranje voor de spelers nog véél verder weg zijn dan voor ons als staf. Daar moet ik rekening mee houden. Door het analyseren van veel wedstrijden en het maken van zo’n database houd je jouw eigen speelwijze en ideeën steeds weer tegen het licht. Het geeft ons vaak reden tot discussie over waarom teams bepaalde dingen doen en waarom we het daar wel of niet mee eens zijn. Daar heb je in deze tijden net wat meer tijd voor.

Database systemen tegenover elkaar

Aanvallen tegen 1:4:4:2 ruit
Aanvallen tegen 1:4:4:2 vlak
Aanvallen tegen 1:4:3:3 pna
Aanvallen tegen 1:4:3:3 pnv
Aanvallen tegen 1:4:3:3 vlak
Aanvallen tegen 1:5:3:2 pnv
Aanvallen tegen 1:5:3:2 pna

Verdedigen tegen 1:4:4:2 ruit
Verdedigen tegen 1:4:4:2 vlak
Verdedigen tegen 1:4:3:3 pna
Verdedigen tegen 1:4:3:3 pnv
Verdedigen tegen 1:4:3:3 vlak
Verdedigen tegen 1:5:3:2 pnv
Verdedigen tegen 1:5:3:2 pna

Richtpunt

‘Ons richtpunt is nu (eind mei, red.) dat we in september weer gaan voetballen met Jong Oranje. Maar als voor de totale maatschappij blijft ook voor de voetbalwereld alles onder voorbehoud. Dat maakt het lastig, maar we moeten érgens van uitgaan. Onze laatste twee interlands in maart zijn weggevallen. Die worden waarschijnlijk naar november verplaatst. Vanaf het moment dat er niet meer gevoetbald kon worden en er steeds aangepaste maatregelen kwamen, moeten wij als staf denken in scenario’s. De mogelijke ontwikkelingen bespreek ik onder andere met de teammanager, met in het verlengde daarvan alle mogelijke gevolgen vandien. De coronatijd vereist flexibel denken.’

De UEFA heeft besloten om de opzet van het EK 2021 voor spelers onder de 21 jaar te wijzigen. Het eindtoernooi, dat plaatsvindt in Hongarije en Slovenië, wordt opgeknipt in twee delen. Een groepsfase met zestien deelnemers in maart 2021 en een finaleronde met acht teams. Deze knock-outfase wordt van 31 mei tot 6 juni 2021 gehouden. Er is voor deze opzet gekozen vanwege de gevolgen van de coronacrisis en het verplaatsen van het EK 2020 voor A-teams naar de zomer van 2021.
Meer informatie hierover op OnsOranje.

EK-kwalificatie Jong Oranje

Jong Oranje – Cyprus: 5-1
Jong Oranje – Portugal: 4-2
Noorwegen – Jong Oranje: 0-4
Gibraltar – Jong Oranje: 0-6

Groep 7:
1 Nederland 4-12 (19-3)
2 Portugal 4-9 (11-6)
3 Wit-Rusland 5-8 (14-4)
4 Noorwegen 5-7 (7-10)
5 Cyprus 5-4 (5-10)
6 Gibraltar 5-0 (0-23)

4 september: Wit-Rusland – Jong Oranje
8 september: Jong Oranje – Noorwegen
8 oktober: Jong Oranje – Gibraltar
13 oktober: Cyprus – Jong Oranje
Onder voorbehoud november: Jong Oranje – Wit Rusland
Onder voorbehoud november: Portugal – Jong Oranje

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw