Uiteraard zijn de wedstrijdbespreking en met name de training een heel geschikt moment om het omschakelen na balverlies en het vrijlopen tussen de linies te verbeteren. Een andere zeer nuttige optie is het gebruik van wedstrijdbeelden. Wat zien spelers gebeuren? Hoe vertalen ze dat naar hun eigen voetbalhandelingen? En hoe kunnen zij zich hierin verbeteren?

Vrijlopen tussen de linies

Topmiddenvelders lijken soms te voetballen zonder dat het ze enige moeite kost. Ze blijven rustig, ook onder druk, en vinden bijna altijd de juiste oplossing. Een van de sleutels tot hun succes is hun lichaamshouding die ze in staat stelt om een groot gedeelte van hun omgeving te zien en waar mogelijk naar voren te draaien. In een video in de Mediatheek (ook zichtbaar voor niet-abonnees) komen vier situaties terug waarin een middenvelder (Weigl, Modric, Schöne en De Bruyne) tussen de linies wordt ingespeeld.


Lasse Schöne kan opendraaien, maar door zijn matige lichaamshouding ziet hij dit niet.

Vragen stellen

Hieronder vindt u mogelijke vragen om aan spelers te stellen over het positioneren tussen de linies door deze middenvelders.

  1. In welke situatie(s) vind je de lichaamshouding van de speler die de bal krijgt niet optimaal? Wat kan er beter?
  2. Wat vind je zo goed aan de lichaamshouding in de situaties die je wel goed vindt? Wat levert dit op voor de speler die de bal krijgt?
  3. Hoe zou je in algemene zin de ideale lichaamshouding willen omschrijven voor het ontvangen van passes tussen de linies?
  4. Hoe zou je hier tijdens trainingen beter in kunnen worden? Wat heb je daarvoor nodig? En welke oefeningen lenen zich hier goed voor?
  5. Op welke spelers binnen jouw club kun je tijdens wedstrijden letten? En welke topspelers kun je op televisie of via YouTube extra bestuderen?
Vakblad

De Voetbaltrainer is al 36 jaar hét vakblad voor de ambitieuze coach, met 80 pagina’s vol interviews, oefenstof en analyses. Word ook abonnee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.