Marcelo Bielsa: Diepgang en veel beweging. 5 oefeningen om je team zo te laten spelen

| Vishal Kallan | Oefenstof

Marcelo Bielsa is de man die aan het roer staat bij het Leeds United dat na 16 jaar weer terugkeert in de Premier League. De Argentijnse coach staat bekend om zijn 1:3:3:1:3-formatie, maar ook om zijn visie hoe hij zijn teams laat spelen. Niet voor niets is Leeds gepromoveerd op de Bielsa-wijze. Aanvallend met veel diepgang. Maar hoe laat je je team op de ‘Bielsa-methode’ spelen?

Passen en vrijlopen

Bielsa staat er om bekend dat zijn ploegen dominant spelen. Comfortabel aan de bal zijn is belangrijk, maar ook passen onder druk en de juiste keuze maken. Je kunt als speler immers niet passen als je medespelers niet bewegen. Met de onderstaande oefening wordt beide getraind. Je medespeler moet vrij lopen om vervolgens op het juiste moment de bal te ontvangen.

Bekijk de volledige oefening hier

Afbeelding 1: Passen – en trappen

1 tegen 1 met afronden

Diepgang, passen, vrijlopen maar ook een man uit kunnen spelen is een essentieel element in de speelwijze van Bielsa. Met onderstaande oefening kan dat goed worden getraind met als doel het afronden. Hoge intensiteit dus let op arbeidsrustverhouding.

Bekijk de volledige oefening hier.

Diepgang

Waar Bielsa vooral om bekend staat, is op het juiste moment diepgang zien te vinden. Hier wordt herhaaldelijk op getraind en komt alles bij elkaar. Beweging zonder bal is essentieel. In de oefening hieronder kan goed een begin worden gemaakt om diepteloopacties te maken en de bal op de juiste snelheid te geven. En dat nog zonder al te veel weerstand, waarna dit uitgebouwd kan worden (naar gelang niveau) naar oefeningen met meer weerstand.

Bekijk de gehele oefening hier

Afbeelding 3: Een van de belangrijkste aspecten van Bielsa’s spel: Diepgang

Meer weerstand en spelsysteem

Wanneer de vorige oefening goed onder de knie is, kan er worden gekeken naar hoe dit geïmplementeerd kan worden in het spelsysteem. Bielsa staat bekend om zijn 1:3:3:1:3-formatie, waarbij vleugelverdedigers ruimschoots de mogelijkheid krijgen om op te komen (diepte te zoeken) en vervolgens af te ronden. Hoewel Bielsa bij Leeds United vaak kiest voor een 1:4:3:3-formatie is het spelprincipe niet anders. Met onderstaande oefening wordt dat met weerstand getraind en kunnen deze spelprincipes herhaald worden.

Bekijk de hele oefening hier

Afbeelding 4: Het trainen van vleugelspel

Diepte voor breedte

Dit spelprincipe staat bij veel trainers voorop. Maar hoe wordt dat getraind? Pep Guardiola gebruikt onderstaande oefening vaak en is daarbij geïnspireerd door het werk van Marcelo Bielsa. Guardiola noemde Bielsa onlangs een van de beste trainers in de wereld, wiens visie spelers duidelijk beter maakt.

Met deze oefening is het doel om de aanvallende middenvelders te bereiken. Dit betekent veel beweging zonder bal, met als vervolgstap diepgang aan de zijkanten.

Bekijk de gehele oefening hier

Afbeelding 5: Middenveld zoeken en vinden

Meer weten?

In TrainingsPlanner van De Voetbaltrainer staan nog veel meer oefeningen en deze zijn gerangschikt per categorie en voor elke leeftijd en alle aantallen. Neem dus snel een kijkje. De TrainingsPlanner is hier te vinden.

Gerelateerd
Nieuws

Oefenstof: Afwerken vanuit de voorzet

Oefenstof

Aanvalsvorm voor A-, B- en C-jeugd: verbeteren van de aanval

Oefenstof

Oefenvorm voor C-jeugd en D-jeugd: duel 1:1