Geleidelijke opbouw na de coronatijd

| Redactie De Voetbaltrainer | Trainersnieuws

Na een periode van coronastilstand is de samenleving weer op gang gekomen. Zo ook het voetbal. De fysieke achterstand ten gevolge van de maatregelen die zijn genomen zorgt ervoor dat de voorbereiding anders is dan in andere jaren. Op welke manier kun je er als trainer-coach voor zorgen dat de spelers aan het begin van de competitie fit genoeg zijn, zonder ze te overbelasten? In dit artikel bieden wij een aantal handvatten die ervoor zorgen dat de voorbereiding op een verantwoorde manier kan worden ingericht.

In de opbouw is rekening gehouden met de verschillende situaties die zich voor hebben gedaan met betrekking tot het individueel of als team kunnen trainen:

  • Alleen individueel trainen is mogelijk of toegestaan (1e fase van de Corona-maatregelen en/of huiswerk gedurende de vakantie). Voor een aantal spelers / teams geldt dat de spelers in april/mei een individueel programma hebben gekregen van de club
  • Trainen op 1,5 meter (2e fase van de Corona-maatregelen). De situatie tot en met 1 juli. Het trainen met contact is vanaf dat moment weer mogelijk, de 1,5 meter trainingen zouden ook weer van toepassing kunnen worden indien een 2e Corona golf aan de orde zou zijn.
  • Trainen met volledig contact (3e fase) en de mogelijkheid om oefenwedstrijden te spelen.

Fase 1

Peter van Dort: ‘Daarom is het erg belangrijk om meer aandacht te besteden aan blessurepreventieve programma’s, gecombineerd met een verstandige opbouw van de fysieke belasting. Zorg ervoor dat deze belasting zoveel als mogelijk is afgestemd op de individuele belastbaarheid van de spelers. Juist in deze periode zullen er binnen jouw team grote verschillen zijn ontstaan. Het devies hierbij is: niet te snel gaan. Als je denkt dat je een reguliere voorbereiding kunt doen zoals de afgelopen jaren, snijd je jezelf in de vingers. De fitheid van de spelers in september is afhankelijk van hetgeen de spelers wel of niet hebben gedaan in de fases 1 tot en met 3. Als spelers in fase 1 weinig hebben gedaan, zijn ze minder belastbaar. Dat is logisch. Daarbij komt ook nog dat er verhoudingsgewijs meer mensen zijn gaan thuiswerken. Dat gebeurt veelal zittend, waardoor het lichaam minder belastbaar wordt.

Schematisch overzicht van de opbouw in fase 1.

Fase 2

‘Vanaf 11 mei, het moment waarop volwassenen weer konden beginnen met trainen op anderhalve meter, konden weer oefenvormen met een bal worden gedaan. De verscheidenheid aan manieren waarop de spelers de coronaperiode zijn doorgekomen, is waarschijnlijk erg groot. Daardoor is het voorkomen van blessures en het verhogen van de fitheid nog belangrijker dan in de normale situatie. Zorg voor een goede warming up en doe blessurepreventieve oefeningen. Hoe meer spelers hebben gedaan in de periode maart tot en met juli, hoe minder het (individuele) verval in belastbaarheid. Bij het A-team zaalvoetbal zijn we gestart met oefeningen met weinig richtingsveranderingen en stap voor stap werden dat trainingsvormen met winnen en verliezen en veel richtingsveranderingen. Normaal gesproken ben ik een voorstander van onvoorspelbaarheid in oefeningen, dat ligt immers zo dicht mogelijk bij een wedstrijd-situatie.

Schematisch overzicht van de opbouw in fase 2.

Fase 3

‘Uiteindelijk zijn we op 1 juli in fase 3 aangekomen, waarin contact weer mogelijk is. De grootste valkuil is een te grote inhaalslag willen maken in een te korte periode. In dat geval raken de spelers overbelast, waardoor er veel schade kan worden aangericht. Bij het opbouwen van de (fysieke) belasting is het belangrijk om na te denken over de afstanden en het aantal spelers in de oefenvormen. Daarbij is het goed om in het achterhoofd te houden dat de spelers sinds maart niet op een voetbalspecifieke manier zijn belast. Dat gegeven moet worden meegenomen in de opbouw.

Schematisch overzicht van de opbouw in fase 3.
vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.