Herkenbaar in onvoorspelbaarheid

| Redactie De Voetbaltrainer | Trainersnieuws

Liverpool FC deed dit seizoen menigeen met de ogen knipperen: op een gegeven moment was het team 44 wedstrijden achtereen ongeslagen, en liet daarmee grootmacht Manchester City ruim achter zich op de ranglijst van de Premier League. Het kan niet anders of Pepijn Lijnders, assistent van Jürgen Klopp, waande zich in de zevende hemel nadat vorig seizoen de Champions League ook al was gewonnen. Maar de weg naar de hemel is er een van slimme plannen maken, hard werken en iedere dag beter worden. Lijnders geeft zijn collega-trainers via dit interview een exclusief kijkje langs zijn trainingsveld. Dit stuk bevat passages uit een groter interview met Pepijn Lijnders in de Voetbaltrainer 251.

Ontwikkeling

‘Hoe beter je presst en counterpresst, hoe minder je rent. Het is logisch, want je hoeft geen zestig meter terug te lopen. Hoe beter je presst en counterpresst, hoe hoger je ‘sprintoutput’ wordt: wat leveren je sprints op? Ook is het zo, hoe beter je presst, des te minder je presst. En hoe beter je aanvalt, hoe minder je presst. Dat is wat de mensen tegenwoordig zien: dat er minder hectische momenten zijn in ons spel, vooral omdat we goed staan
opgesteld. Daar zijn we als technische staf continu mee bezig. De essentie is dezelfde gebleven, maar we zijn compacter, de afstanden zijn kleiner, we staan beter op het veld en ons positiespel is verbeterd. Dit heeft zo’n enorme impact gehad op de regelmaat. Daar ben ik gewoon trots op. We noemen het niet voor niets ‘georganiseerde chaos’.’

Counterpressing

‘Counterpressing is het chaosmoment, maar wat voorafgaand en rondom dit moment gebeurt, is wat doorslaggevend is om het over lange periodes vol te houden. Positiespel met en zonder de bal. We hebben meer en betere controle over tegenstanders, zijn als team beter geworden, worden minder uitgespeeld en stoppen counters van de tegenpartij beter. Dat is wat mij betreft de belangrijkste reden waarom we vorig jaar de Champions League en dit jaar de Premier League hebben gewonnen. Bij voetbal speel je twee wedstrijden. De eerste zie je op het scorebord. De tweede is ‘onze manier’ en ‘onze stijl’. De eerste kun je soms verliezen, maar de tweede nooit. En hier ligt onze focus. Het komt steeds terug op hetzelfde: ons proces. Dit is wat ons sterk maakt. De boodschap van Jürgen, de kwaliteit van training, video als krachtig hulpmiddel en het ontwikkelen van onze jonge talenten. We trainen elke dag in de hoogste intensiteit, in de hoogste concentratie en met volledige vrijheid om aan te vallen. Zo zei Einstein het: ‘Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.’ Een kwaliteitsspel stimuleert dit aspect, en het zorgt voor ontwikkeling. Als we afgelopen seizoenen één ding hebben laten zien, is dat we altijd de volgende stap hebben gemaakt.’

De moeder aller trainingsvormen

De eerste echte sessie met de hele groep was zó goed: energie, tempo, counterpressing met idee. Ik wilde starten met een vorm waarmee we al onze sterke punten tactisch stimuleerden. Als een vorm alles heeft wat we willen bereiken, is het deze: 8:5+2. De oefening moet naar mijn mening altijd de coaching doen, zodat Jürgen kan observeren en ik alleen maar hoef te stimuleren. Dit geeft mij ook de mogelijkheid om individueel rustig met spelers te praten in de rustperiodes. Ik legde eerst het grote idee uit. We speelden drie keer vijftien minuten 8:5 +2. De acht spelers startten met de bal en moesten kansen creëren tegen de vijf. Wanneer de vijf spelers de bal veroverden, konden ze counteren met de twee spitsen. De acht spelers moesten aanvallen en tegelijkertijd de twee spitsen beschermen.’

De Voetbaltrainer 251 in los te bestellen in de webshop.

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.