Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 252.

Hans-Dieter ‘Hansi’ Flick gold na het ontslag van Niko Kovac bij Bayern München als noodoplossing, maar werd een voltreffer. Onder de eerdere assistent ontwikkelde de Beierse club zich tot een vrijwel onklopbare aanvals- en pressingmachine. Met als gevolg het landskampioenschap, dat in november mijlenver weg leek, de DFB Pokal en recentelijk de Champions League. Wat zijn de (vele) sterke maar toch ook de (weinige) zwakke kanten van zijn ploeg? Conclusie: Bayern is niet revolutionair, het voert de speelwijze alleen veel beter uit dan de andere ploegen.

Pressing

Sinds Flick de scepter zwaait in Beieren, is pressing het toverwoord. De kern is het beheersen van het centrale deel van het veld op de helft van de tegenstander. Dat doet Bayern München soms door daar met zijn drie middenvelders mandekking toe te passen. Vaak wordt daar ook wat ruimte gegeven om de tegenstander te verleiden de bal in te spelen. Juist dan wordt door middel van pressing vooruit én achteruit de opponent ingesloten. Opvallend bij de manier van drukzetten is het terugverdedigen van aanvallers wanneer zij met een pass of een dribbel voorbijgegaan zijn. Men ziet dan zonder uitzondering spelers in volle sprint terugkomen om de balbezitter van verschillende kanten onder druk te zetten. Wie de eerste druk omspeelt, is er nog niet: ze komen terug! (zie afbeelding) Dat is enerzijds een zaak van mentale (wils)kracht, anderzijds moet een speler dit ook fysiek kunnen opbrengen.

Fitheid

Om de speelwijze van Bayern München zo goed uit te voeren, moeten alle spelers in excellente fysieke en mentale staat zijn. De man die hoofdverantwoordelijk is voor de fitheid van de spelers van Bayern München, is Holger Broich. Ook bij Bayern ontkwam men niet aan de problemen, die de uitbraak van COVID-19 met zich meebracht. Direct nadat trainen op het veld niet meer mogelijk was, besloten Broich en zijn medewerkers te starten met zgn. Cyber-training. Tijdens deze digitale sessies werd nadrukkelijk gelet op de belasting van spelers, waarbij een ‘normaal’ schema van piekbelastingen zoveel mogelijk werd aangehouden (lees hier meer over de Cyber-trainingen). Gaandeweg, toen er in kleine groepen mocht worden getraind, was er veel aandacht voor looparbeid. Maar ook voor elementen uit atletiek en fitness, om tegemoet te komen aan het gegeven dat voetbal een sport waarin duelkracht, reactievermogen en stabiliteit een grote rol spelen (zie deze video voor een aantal oefenvormen).

Saamhorigheid

Tevens werd niet vergeten dat plezier gewaarborgd moest blijven. Zo huurde Bayern München onder meer een balartiest in, die allerlei trucs en handigheidjes in huis had die de spelers dan moeten evenaren of verbeteren. Een voorbeeld: hij liet de spelers met de bal jongleren en gelijktijdig een t-shirt uittrekken. Thomas Müller gaf als respons, dat in zijn huis de vazen veel gevaar liepen tijdens dit soort oefeningen. Broich zette hoog in op oefeningen die groepsgewijs konden worden uitgevoerd, om de saamhorigheid van het elftal en het onderlinge contact te bewaken.

Al 39 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.