Teams van Pep Guardiola staan bekend om hun verzorgde voetbal. Vanaf de doeltrap van de keeper wordt de tegenstander met korte passes één kant op gelokt om elders op het veld ruimtes te creëren. Hierdoor kan op een gecontroleerde manier de weg richting het doel van de tegenstander worden gezocht. Dit gebeurt zowel via zijkant als via de as van het veld.

Via de zijkant

In deze vorm van Guardiola uit zijn tijd bij Bayern München ligt de nadruk op het opbouwen via de zijkant. Deze vorm dateert uit de tijd waarin de bal uit het zestienmetergebied moest worden gespeeld. De vorm is gemakkelijk aan te passen aan de huidige regelgeving: spelers van het opbouwende team mogen de bal ook binnen de zestien ontvangen. De buitenspeler van de tegenstander zet druk vanuit de back op de centrale verdediger. Deze kan uit een kaats van de nummer 8 volledig worden vrijgespeeld waarna hij de bal uit het vak kan dribbelen. Met deze opzet kan de opbouw worden getraind tegen verschillende manieren van drukzetten.

Door de as

Naast de zijkant kan er ook via de as worden opgebouwd. Met deze oefenvorm wordt de opbouw getraind tegen een tegenstander die hoog drukzet. De bal begint bij de keeper. Nadat de bal wordt ingespeeld, mag de tegenstander drukzetten. Bij het opbouwen ligt de nadruk op het gebruiken van het overtal in de achterhoede. Door de tegenstander naar één kant te lokken, kan aan de andere kant een speler worden vrijgespeeld. Bij het verleggen van het speler van de ene naar de andere kant kan uiteraard gebruik worden gemaakt van de keeper.

Via deze link zijn alle oefenvormen uit de TrainingsPlanner over het opbouwen vanaf de keeper terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.