Een van de grootste filosofisch voetbaldenkers ooit is zonder meer Marcelo Bielsa. De huidige Leeds United-manager, die in de afgelopen zomer promoveerde naar de Premier League en daar goed van start ging, doet dagelijks een poging om het voetbalspel verder te ontleden en ontrafelen. Zo ook als het gaat om manieren om vrij te lopen. Bielsa telt er vijf, die hij stuk voor stuk toelicht in een presentatie in de Johan Cruijff Arena.

De eigenzinnige coach spreekt in de presentatie meerdere malen over het weglopen bij een directe tegenstander. ‘Ik heb honderden situaties op deze manier bekeken en ik kom tot vijf manieren. Als iemand anders een zesde of zevende ziet, laat het me weten. Ik zie het in elk geval nog niet.’ 

1. Explosief uitzakken en opendraaien

Bielsa toont meerdere clipjes van spelers die in de drukte spelen, explosief naar de bal toe bewegen en zo voldoende ruimte creëren om open te draaien. Door op het juiste moment en op de juiste manier uit te zakken, creëer je dus voldoende ruimte om aan de bal te komen. Vervolgens is er de mogelijkheid om een pass richting het doel te geven, bijvoorbeeld op een diepgaande medespeler. 

2. Diepgaan en een steekpass binnendoor ontvangen

Dekt een tegenstander kort, dan is hij vaak te laat als de ontvangende speler op het juiste moment in de diepte vertrekt. Zeker als de pass binnendoor komt, dus aan de andere kant van de verdediger langs dan waar de aanvaller start. Ook van deze situatie toont Bielsa verschillende clipjes en trainingsvormen. 

3. In de breedte lopen na een zigzagloopactie

Als een tegenstander is ingesteld op de steekpass binnendoor, zal hij de binnenkant er zoveel mogelijk uithalen. Dat betekent dat deze pass moeilijk te geven is. Een goed alternatief is om de bal juist strak voorlangs te ontvangen. Door eerst richting de verdediger te bewegen en dan ineens uit te wijken naar de buitenkant, raak je je directe tegenstander kwijt en kun je de bal meenemen richting het doel.

4. Voor de tegenstander langs snijden

Een vierde manier die Bielsa noemt is het zijwaarts weg bewegen, om de bal vervolgens strak in de voeten gespeeld te krijgen. In de aanname raak je de verdediger, die op het verkeerde been staat, direct kwijt. Bielsa verwijst hierbij meerdere malen naar zijn landgenoot Lionel Messi, die deze manier van vrijlopen erg goed beheerst.

5. Een rechte bal over de verdediger heen

In de voorgaande situaties maakte de passer steeds een schuine lijn ten opzichte van de ontvanger. In deze manier van vrijlopen spelen zij in dezelfde lijn. Dit patroon komt onder meer veel voor bij een buitenspeler die de bal van een back ontvangt, zo geeft Bielsa aan. Hij beweegt eerst in de bal en gaat dan explosief diep. De passer chipt de bal over de tegenstander heen in de diepte, waarbij de ontvanger de bal vanuit de lucht aanneemt.

In de Mediatheek is de gehele presentatie van ruim 14 minuten te vinden, waarin Bielsa deze momenten bespreekt en uitbeeldt met wedstrijdsituaties en trainingsvormen. De Spaanse presentatie wordt vertaald door een Engelse stem. In de Mediatheek vind je honderden video’s van presentaties, interviews en wedstrijdsituaties die je als trainer kunt gebruiken om je kennis bij te spijkeren en naar spelers toe om de speelwijze te verduidelijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.