Efficiënter omgaan met corners

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 254.

Spelhervattingen krijgen een steeds prominentere rol in het mondiale voetbal. Verschillende clubs hebben een specialist op het gebied van spelhervattingen in dienst. Dit onderstreept het belang van de spelhervattingen. Zo ook bij de jeugdteams van de KNVB. In gesprek met De Voetbaltrainer gaat de bondscoach van Oranje onder 18, alsmede de nieuwe assistent-trainer van Lommel SK, Peter van der Veen, de diepte in. In dit artikel komt de corner aan bod.

Belang spelhervatting

Het belang van spelhervattingen in het internationale topvoetbal wordt weleens onderschat. In de Premier League wordt bijvoorbeeld 30-35 procent van de doelpunten gescoord uit spelhervattingen. Uit deze statistiek kan er een aantal zaken worden afgeleid. Er wordt goed aangevallen door middel van spelhervattingen, getuige het percentage van 30-35. Tegelijkertijd valt dit ook op de tegenovergestelde manier uit te leggen. Je kunt stellen dat er matig wordt verdedigd bij de spelhervattingen. Als de spelhervattingen kennelijk van een dusdanig groot belang zijn, zou er dan niet meer tijd en aandacht aan moeten worden besteed?

Rendement

Voor een trainer- coach roept dat een aantal vraagstukken op. Valt er niet nog meer rendement te behalen uit de aanvallende spelhervattingen? Op welke manier zijn de spelhervattingen van de tegenstander efficiënter te verdedigen? Het antwoord op beide vragen ligt sowieso in het veelvuldig aandacht besteden aan spelhervattingen op de trainingen. Als ik clubs bezoek, zie ik dat ze per teamfunctie veel bezig zijn met spelprincipes tijdens het veldspel. Ik mis daarbij vaak de aandacht voor principes bij de diverse spelhervattingen, zowel aanvallend als verdedigend. De principes bij verdedigende spelhervattingen kunnen zijn:
• Doelpunt voorkomen
• Aan één kant houden
• In formatie komen
• Inleiden counter
• Druk op de tweede bal

Corner verdedigend

Het belangrijkste spelprincipe bij de corner verdedigend het voorkomen van een doelpunt. Wij komen dan ook met elf spelers terug om te verdedigen. De organisatie is dusdanig ingericht zodat de as wordt dichtgehouden. Zo is het moeilijk voor de tegenstander om een doelpunt te maken. Als de tegenstander de corner met één speler neemt, doen we dit met een lijn van vijf op de vijf meter en drie blokkers daarvoor. De overige twee spelers staan richting de rand van het zestienmetergebied, zowel om druk op de tweede bal te kunnen ontwikkelen als om de counter in te leiden. Indien de tegenstander de corner met twee spelers neemt, gaan er ook twee spelers van ons uit. Dat zijn de nummers 5 en 11. Deze twee spelers gaan niet al gelijk bij de cornernemers staan, ze pikken een paar meter zodat ze gelijk druk kunnen zetten als de corner genomen wordt.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw