Het coververhaal van De Voetbaltrainer 255 bestaat uit een groot interview met Jon Dahl Tomasson, die als trainer van Malmö FF de Zweedse titel pakte. De oud-speler van sc Heerenveen en Feyenoord verwijst in dat interview naar video’s van zijn trainingen. Hieronder vind je ze per thema.

Een overzicht van alle trainingsvormen vind je in de video’s hieronder. Eerst toont Tomasson een afbeelding van een vorm, met daarbij de belangrijkste spelprincipes die centraal staan. Pauzeer de video eventueel om de gehele sheet door te nemen. Daarna zijn trainingsbeelden te zien van Malmö FF.

Squares

‘We doen tijdens elke training drie verschillende squares, wat ik ook wel een positie- en passingvorm noem. Passen en trappen zonder weerstand doen we zelden, mijn voorkeur gaat uit naar deze squares. Aan het begin van elke training doen we drie zulke squares, met allerlei verschillende afmetingen, regels en weerstanden.’

Grote positiespelen

Tomasson bespreekt in het interview vier grote positiespelen. ‘Die vormen voor mij het fundament voor heel veel principes binnen alle teamfuncties. Er zit weliswaar geen richting in, maar er is wel veel chaos, en dat is de doelstelling van deze oefeningen. Daarnaast komen de onderstaande principes terug.

  • Vooruit drukzetten tijdens het verdedigen.
  • Spelen wat je ziet.
  • Het hele veld benutten in balbezit.
  • Klein maken als de bal langs je wordt gespeeld.
  • Compact verdedigen.
  • De tegenstander naar een kant lokken en dan het spel verplaatsen.
  • Tijdens elke verdedigende actie voorbereiden op aanvallen.’

Drukzetpatronen

In het gros van de wedstrijden zet Malmö FF hoog druk. Tomasson: ‘In het begin van het seizoen focusten we ons op pressen door de as. Om het team tijdens de wedstrijdloze coronaweken scherp en gemotiveerd te houden, introduceerden we een tweede manier van drukzetten: met drie man voorop. Tegen drie centrale verdedigers zet de spits eerst druk op de middelste centrale verdediger en een buitenspeler op een van de buitenste centrale verdedigers. Tegen een team dat met twee centrale verdedigers opbouwt, doen we dat op de Liverpool-manier: de buitenspelers pressen van buiten naar binnen op een centrale verdediger, de spits haalt de passlijn eruit naar een controlerende middenvelder aan de balkant.’

Omschakelvormen

Tomasson: ‘Na balverovering willen we met veel lopende mensen direct naar voren, om zo binnen acht seconden de chaos te doorbreken en een grote kans te creëren. En dus niet, wat je de Nederlandse ziekte zou kunnen noemen, alleen maar van kant naar kant rondspelen en steeds opnieuw beginnen. Nee, zo snel mogelijk richting het doel. Waar mogelijk moet elke pass een linie overslaan. Horizontale passes betekenen risico en tijdverlies. Hoe meer spelers naar voren sprinten, hoe meer oplossingen de speler aan de bal kan vinden. En, net zo belangrijk, je stelt ook de tegenstander voor meer keuzes in het verdedigen.’

Small sided games

Tomasson: ‘Onze Liverpool-pressing kan zelfs terugkomen in de ‘Simeone-vorm’. In eerste instantie blijft een viertal vanuit hun vak verdedigen. Vervolgens mag er één verdediger doorstappen in het vak van het viertal van de tegenstander. En daarna zelfs twee spelers. Soms kiezen we ervoor dat dit de buitenste van de vier zijn. Zij pressen van buiten naar binnen, met als trigger een pass van de ene naar de andere centrale verdediger. Een andere small sided game met een directe link naar onze speelwijze is 8:6 + K op een smal en lang veld.’

Vakblad

Met een abonnement op vakblad De Voetbaltrainer krijg je acht keer per jaar de nieuwste inzichten in het trainersvak. Aan de hand van interviews met toptrainers, analyses van spelsituaties en gevarieerde oefenstof word je een betere trainer.

Meer informatie >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.