Gegenpressing is een vaak gehanteerde term in het hedendaagse voetbal. Hiermee wordt het maximaal druk zetten op de bal na balverlies bedoeld. Een bekend voorbeeld hiervan is het Vollgasfussball van Jürgen Klopp. Wat zijn de voordelen van gegenpressing en op welke manier kan dit worden geïmplementeerd in de training?

Spelmaker

Gegenpressing kan worden gebruikt als verdedigend mechanisme. Immers, door gelijk druk te zetten na balverlies kan de counter van de tegenstander eruit worden gehaald. Maar gegenpressing kan ook dienen als aanvallend wapen. Klopp omschreef het ooit als “de beste spelmaker ter wereld”. Als een team de bal verovert, zullen de spelers uit elkaar bewegen om het veld groot te maken. Er gaat een aantal seconden overheen voordat de optimale veldbezetting is bereikt. Door direct na balverlies druk te zetten kan van dit moment gebruik gemaakt worden. Als de bal weer wordt heroverd, liggen er ruimtes om tot kansen te komen.

Positiespel

Het trainen van het direct drukzetten na balverlies kan met een positiespel 5:2. Blauw verdient een punt door de speler in het midden te bereiken. Het rode team kan na balverovering scoren op de kleine doeltjes. De twee blauwe spelers aan de kant van de bal proberen dat te voorkomen. Op die manier worden deze spelers gedwongen tot gegenpressing na balverlies.

6:3 met drie teams

Een andere manier om gegenpressing te trainen is 6:3 met drie teams. Ook hier kan het verdedigende team na balverovering scoren op de kleine doeltjes. Het zestal moet dit voorkomen door te gegenpressen.

Meer weten?

TrainingsPlanner

Met de TrainingsPlanner vind je volop inspiratie voor o.a. pass- en trapvormen, positiespelen, afwerkvormen en partijspelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.