1:1-duels: hoe doen ze zich voor en hoe train je dat?

| Marco van der Heide | Nieuws,Trainersnieuws
1:1 duel

Bij de ‘klassieke’ 1:1 denk je al snel aan een buitenspeler die zijn directe tegenstander opzoekt en binnendoor of buitenom probeert te passeren. Maar 1:1-duels komen uiteraard voor in alle soorten en maten. Oftewel, als trainers moeten we zorgen dat we ze ook in veel verschillende vormen aanbieden. Hoe precies? Daarover geeft een kort onderzoek van Jonas Munkvold meer inzicht.

Categorieën

Munkvold keek uit zes verschillende wedstrijden 1:1-duels terug en onderscheidde vier verschillende categorieën. 

  • Frontaal
  • Vanaf de zijkant
  • Van achteren (rug naar de goal)
  • Van achteren (gezicht naar het doel)

Conclusies

Het strookt waarschijnlijk niet met het beeld dat veel trainers hebben bij 1:1-duels, maar het meest voorkomend was de 1:1 vanaf de achterkant. In totaal kwam 39 procent van de duels op die manier tot stand. Twee derde daarvan vond plaats met de rug naar het doel en een derde met het gezicht naar het doel. 

Verder was er in 36 procent van de gevallen sprake van een frontale 1:1, zoals een buitenspeler die de back van de tegenstander opzoekt. In een kwart van de situaties kwam de verdediger van de zijkant van de speler met de bal om het duel aan te gaan. 

Bron: Twitter (@coachmunkvold)

Munkvold bekeek in totaal 270 speelminuten uit zes verschillende wedstrijden, waarin 762 van zulke duels terugkwamen. Dat zijn er dus 254 per wedstrijd, een behoorlijk aantal. Dit aantal verschilde niet of nauwelijks in wedstrijden van senioren vergeleken met jeugdteams. 

Trainingen

Er werd ook geturfd hoe de 1:1-duels opgelost werden. Dat gebeurde lang niet altijd via een dribbel. Sterker nog, in maar liefst 48 procent van de gevallen volgde er een pass. Kortom, als in een oefenvorm de enige mogelijkheid het passeren van de directe tegenstander is, valt er een belangrijk onderdeel weg: de keuze om voor een pass of een dribbel te gaan.

Ook het type dribbel is natuurlijk relevant. Door de focus alleen te leggen op frontale 1:1-duels, verbeteren de spelers zich in die vormen in slechts 36 procent van de situaties die zich in wedstrijden voordoen. De overige 64 procent komt dan alleen terug in partijvormen en wedstrijden, en in mindere mate in positiespelen. Een gemiste kans om de spelers ook hierin beter te maken.

Wil je trainen op 1:1-duels? In de TrainingsPlanner komen tientallen vormen voor die hiervoor geschikt zijn, in allerlei verschillende organisaties en met diverse regels. Met een abonnement op de TrainingsPlanner selecteer je met een paar klikken de oefenstof die je het meest geschikt acht voor jouw team. Je kunt gemakkelijk de pdf-versie downloaden of de oefening toevoegen aan je favorieten.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw