Oefenstof: chaos creëren in trainingsvormen

| Marco van der Heide | Trainersnieuws
Chaosvormen

Je ziet het steeds vaker: trainingsvormen met een hoop chaos. Het doel ervan is om spelers continu te laten nadenken, zodat ze in het heetst van de strijd en onder telkens wisselende omstandigheden tóch de juiste beslissingen nemen. Hieronder vind je zes van deze vormen.

Partijspel met obstakels

In dit partijspel staan allerlei obstakels in de vorm van poppen, waardoor de bal vaak van richting verandert. Daarop moeten spelers dan direct anticiperen. Spelers kunnen op twee manieren scoren: in de grote doel met keeper en in het kleine doeltje ernaast.

Bekijk video en beschrijving >>

Positiespel 12:8 in vijf teams

In dit positiespel van Mischa Visser, trainer in de nationale jeugdteams van Oranje, zijn de twintig spelers gelijkmatig verdeeld over vijf teams. Drie ervan spelen samen op balbezit tegen twee andere kleuren. Continu nadenken dus, voor de spelers, én voor de trainers.

Bekijk video en beschrijving >>

Multirondo Villarreal

Deze multirondo start op vier plekken tegelijk, in de vier verschillende vakken. De vier rode kaatsers die op de lijnen in het midden staan, doen op twee verschillende veldjes mee, waardoor ze telkens om zich heen moeten kijken. Dit geldt ook voor hun medespelers, die moeten kijken of ze wel of niet aanspeelbaar zijn.

Bekijk video en beschrijving >>

Van 3:3 + 4 naar 6:6 + 7

Deze vorm begint met 3:3 + 4 in twee vakken. De middenman doet aan beide kanten mee. Op het fluitsignaal van de trainer vervallen de scheidslijnen tussen de vakken en wordt er 6:6 + 7 gespeeld op het gehele speelveld.

Bekijk video en beschrijving >>

Positiespel 8:8 + 6 in plusvorm

In deze vorm van Julian Nagelsmann bij RB Leipzig spelen twee achttallen tegen elkaar. Zij mogen gebruikmaken van zes neutrale spelers. Het veld heeft de vorm van een plusteken, met kleine doeltjes in de hoeken aan de binnenkant. Dit zorgt voor veel chaos, wat in cognitief opzicht veel van spelers vraagt.

Bekijk video en beschrijving >>

Meer over chaos-training >>

Lees meer over het uitdenken en geven van een goede voetbaltraining >>

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw