Voor veel spelers is er tijdens trainingen niets leuker dan afwerken. Daarnaast kan het heel effectief zijn om hun voetbalgedrag te verbeteren in aanvallende situaties. Niet alleen het schieten zelf, maar ook het beslissen. Hoe loop ik vrij? Wie speel ik aan en wanneer? Hoe schiet ik? Dat komt heel mooi terug in afwerkvormen vanuit overtalsituaties waarbij dus ook sprake is van verdedigende weerstand. In dit artikel zetten we er een flink aantal op een rij.

Piramidespel

In dit piramidespel van Ajax onder trainer Erik ten Hag komen verschillende overtallen aan bod. De vorm start met een schot zonder verdediger. Daarna spelen ze exclusief keepers 2:1, 3:2, 4:3 en 4:4. In die laatste twee situaties is het veld breder dan in de kleine overtallen.

Bekijk video en beschrijving >>

Van rondo naar counter

Het afwerken in deze vorm van PSV onder trainer Roger Schmidt komt tot stand vanuit een counter. Rond de middenlijn start een rondo 4:2. Het team dat de bal verovert, speelt direct vooruit. In totaal doen vijf aanvallende spelers en drie verdedigers mee in de counter, dus wordt het 5:3 + K.

Bekijk video en beschrijving >>

3:2 + K door de as

Een veel gebruikte vorm is 3:2 + K. Als drie aanvallers samen op twee verdedigers afkomen, boots je echt een counter na. De situatie in onderstaande vorm komt eerder voort vanuit de opbouw, bijvoorbeeld vanuit 1:4:3:3 met de punt naar achteren op het middenveld.

Bekijk video en beschrijving >>

2:1 + K in twee richtingen

Wil je je spelers heel vaak in afwerksituaties brengen op een hoog tempo? Dan is deze vorm erg geschikt. Twee spelers komen op één verdediger af, met daarachter een keeper. De verdediger wordt na een uitbal of doelpunt direct aanvaller richting de andere kant. Een aanvaller en een verdediger stromen in.

Bekijk video en beschrijving >>

4:2 + K vanuit overtal zijkant

In deze vorm komt het aanvallende team – mits secuur – uit in een 4:2 + K. Dat gebeurt vanuit een overtal 2:1 aan de zijkant, waarbij beide spelers meedoen in de eindfase.

Bekijk video en beschrijving >>

3:1 + K met terug sprintende verdedigers

In deze vorm starten de aanvallers in overtal 3:1 + K. Twee verdedigers sprinten echter terug om dit overtal weg te nemen. Als het aanvallende trio dus niet opschiet, wordt het aanzienlijk moeilijker om te scoren. Een impliciete manier om tempo in de vorm te krijgen dus.

Bekijk video en beschrijving >>

Lees meer over het uitdenken en geven van een goede voetbaltraining >>

TrainingsPlanner

Al deze oefeningen komen uit onze TrainingsPlanner, een database van 1.500 vormen. Vanaf €50 per jaar krijg je volledige toegang en verbeter je jouw trainingen aanzienlijk. In de database kun je handig selecteren op onderstaande dingen.

  • Aantal spelers
  • Leeftijdscategorie
  • Type vorm
  • Doel van de vorm

Neem abonnement >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.