Hoe de restverdediging het Spanje en Duitsland makkelijk maakten om te domineren

Wat is restverdediging en hoe laat je het terugkomen?
De term ‘restverdediging’ wordt vaak geroepen door trainers langs de kant. Dit is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat er spelers onder de bal moeten blijven tijdens het opzetten van een aanval om in de omschakeling naar verdedigen het gevaar van de tegenstander te minimaliseren. Om er een spelprincipe van te maken moet het niet bij een vage zin blijven. Want de restverdediging organiseren is veel meer dan een aantal spelers achter de bal houden. Het concreet maken ervan is daarin essentieel.

Veelal kun je de restverdediging aangeven door middel van een ‘formatie’. Bijvoorbeeld 3 (verdedigers) – 1 (middenvelder) of 2-2. Daarnaast is het voor spelers belangrijk de functie ervan uit te leggen. Iedere speler wil van nature meedoen in de aanvallen. Juist een goede organisatie achter de bal en vooral dicht bij de bal, kan ervoor zorgen dat je domineert in omschakelmomenten en veel afvallende ballen kunt oppikken. De restverdediging is dan namelijk een voorwaarde in de organisatie om bepaalde spelprincipes in de omschakeling of in het verdedigen tot uiting te laten komen. Het spelprincipe ‘direct en agressief pressen na balverlies’ kan niet als de organisatie achter de bal met te weinig spelers is en over te grote afstanden. Zowel Spanje als Duitsland domineerden grote delen aan de bal. Spanje had zelfs zo’n 70% balbezit tegen Polen. Beiden vulden ze hun restverdediging op een andere manier in.

Spanje

Spanje treedt tegen Polen aan vanuit 1:4:3:3 (pna). Spanje heeft al eerder centraal gestaan in een artikel omtrent het directe drukzetten na balverlies. Ook tegen Polen konden de Spanjaarden deze kwaliteiten terug laten komen. Al in de 2e minuut organiseren zij hun restverdediging in een duidelijke structuur. Bij Spanje staat met name Alba (op de afbeelding achter de man aan de bal) extreem hoog. Zij houden standaard hun centrale verdedigers achter en de contra middenvelder (in dit geval is dat Koke, nummer 8) in het midden. Daarnaast staat ook rechtsback Llorente (nr. 6) ook vaak in het middenveld, maar iets meer rechts georiënteerd.

Het voordeel hiervan is dat er zoveel spelers in het midden staan, dat zij direct druk kunnen geven zodra de bal verloren wordt. De manier hoe Spanje de restverdediging organiseert, is cruciaal in de manier hoe zij in de omschakeling willen handelen. Namelijk direct weer druk zetten. Spanje vindt het in hun spel helemaal niet zo enorm belangrijk om het veld groot te houden met meerdere spelers. Vanaf jongs af aan leren we spelers om het groot en breed te houden. Dit doet Spanje eigenlijk maar met 2 spelers. Op de linkerflank is dat vaak Alba en rechts is dat Gerard Moreno. De overige spelers positioneren zich in het midden van het veld waarbij de ene speler links van het midden staat en de andere speler rechts van het midden. In balbezit is het dan ook helemaal niet zo’n slecht idee om veel spelers dicht bij de bal te hebben. Dit betekent dat je overtallen kunt maken en directe druk kun uitoefenen bij balverlies.

Door met 6 à 7 spelers rondom de bal te staan in balbezit, kan er na balverlies direct weer druk gezet worden op de bal na bal.
Spanje speelt hier een speler aan met de rug naar de goal. De controlerende middenvelder, de linksback, de linkermiddenvelder en de 2 centrale verdedigers, staan nog in de juiste positie.
De controlerende middenvelder kan door de goede restverdediging de speler met de bal ophouden.
Uiteindelijk staat de hele ploeg (binnen een paar tellen) weer achter de bal om een nieuw drukmoment te kiezen.

Duitsland en Portugal

Duitsland trad zowel tegen Frankrijk als tegen Portugal aan met een 1:3:4:2:1 formatie. Dit heeft andere gevolgen voor de restverdediging dan vanuit 1:4:3:3. Bij jeugd, zeker jonge jeugd, is het vaak lastig om de restverdediging er goed in te krijgen. Je moet daar veel de nadruk op leggen, als je hier een thema van wilt maken. Een taakgerichte middenvelder kun je de opdracht geven om voor de verdediging te blijven spelen of zelfs als 3e centrale verdediger te gaan spelen. Wanneer je team minder taakgerichte spelers heeft, brengt het spelen met 3 centrale verdedigers wellicht een uitweg. Net als de organisatie van de restverdediging die Duitsland laat zien.

Ook Duitsland houdt de onderlinge afstanden klein wanneer zij aan de bal zijn. De enige die in de breedte staan zijn de wingbacks van de Duitsers. Daarnaast staan de controlerende middenvelders structureel voor de verdediging. Met de controlerende middenvelders laat Duitsland een iets andere organisatie zien. Zij schuiven de buitenste centrale verdedigers regelmatig op naar voren. De rechter centrale verdediger doet dit vaker en hoger dan de linker. Maar dit zorgt er wel voor dat de afstanden nog kleiner worden om in de omschakeling er goed bij te zitten.

De nummer 4 van Duitsland (rechter CV) zie je duidelijk meer naar voren georiënteerd en beide controlerende middenvelders staan dicht bij de bal in het centrum.
In deze afbeelding zie je dat de linker centrale verdediger (8, Kroos) meedoet binnen het aanvallen om een goede organisatie te houden bij de omschakeling.

Deze organisatie heeft ook meteen een groot nadeel. Namelijk dat de middelste centrale verdediger direct in de 1:1 komt te staan op het moment dat de contraverdediger niet meekantelt richting de bal terwijl je de bal nog in bezit hebt. Dit gebeurt dan ook een paar seconden later.

Het eerste moment van zwakte binnen de Duitse organisatie van de restverdediging laat zich zien bij de goal van Portugal. Even hiervoor is de organisatie van Duitsland exact hetzelfde bij een countermoment van Portugal. De middenvelder houdt de speler met de bal op en dit heeft het gevolg dat 5 seconden later de hele ploeg achter de bal staat. Dan gaat het nog goed.

Het verschil met het moment van het doelpunt van Portugal is dat de afstand tussen de controlerende middenvelder en de bal veel groter is en het moeilijker wordt om de bal af te pakken omdat de afstanden niet kloppen. Dit betreft een omschakelmoment uit de hoekschop aanvallend.

De afstand tussen de spelers in de restverdediging en de speler met de bal is hier klein. Gündogan kan de speler met de bal hierdoor prima afremmen.
Acht seconden later staat het hele team weer in de organisatie.

Wanneer we Duitsland en Spanje naast Portugal leggen, zien we het verschil in organisatie en waarom het zo belangrijk is om binnen het aanvallen de juiste afstanden te creëren met je team. Dit is wellicht een beetje tegen de natuur in, maar richting of met de bal meebewegen ook tijdens het aanvallen kan heel veel organisatorische valkuilen schelen.

Duitsland staat hier tijdens het aanvallen met de controlerende middenvelder en de centrale verdediger (4) bijna in het strafschopgebied. De afstanden zijn enorm kort na deze aanval om weer druk te kunnen uitoefenen op de bal.
Portugal zet hier een aanval op in een ondertalsituatie. Er staan 3 spelers helemaal op de rechterflank en het middengedeelte is leeg.
Portugal heeft de bal in het midden. In dit duel verliest de Portugese speler de bal. Op de linkerflank staan 2 spelers en de 2 centrale verdedigers staan nog 15 meter achter de controlerende middenvelders (zie afbeelding hieronder). Portugal kan hierdoor nauwelijks druk houden op de bal of de aanval van de Duitsers afremmen.

Conclusie

Het organiseren van de restverdediging dient concreet omschreven te worden voordat je het echt een spelprincipe kunt noemen. Het gedetailleerd uitleggen aan je spelers wat jij als trainer verlangt, is dan ook cruciaal. Binnen het trainen van de restverdediging is het simpel roepen van het woord niet genoeg. Actieve coaching in afstanden is essentieel. De afstanden moeten al goed zijn in balbezit; niet te veel spelers aan de contrakant, genoeg spelers in de as en genoeg spelers rond de bal. Daarnaast zijn de afstanden richting de bal belangrijk en de afstanden naar je medespelers. Zoals we van Portugal hebben gezien, kun je geen druk op de bal en balverovering verwachten als de afstand zo groot zijn.

Meer weten? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.