De achterbal op het EK

| Redactie De Voetbaltrainer | Trainersnieuws

Dit artikel hoort bij de EK-special van De Voetbaltrainer.


Ook in de opbouw vanaf de achterbal tegen een team dat hoog druk zet waren er een aantal interessante varianten te zien op EURO 2020. Neem bijvoorbeeld de opbouw van Spanje in de wedstrijd tegen Italië. De Italianen probeerden de Spanjaarden over de Spaanse rechterkant te laten opbouwen (zie afbeelding a). Zij deden dat door rechtsback Azpilicueta vrij te laten. De drie aanvallers van Italië positioneerden zich in de buurt van de overige drie Spaanse verdedigers. Wanneer Azpilicueta werd ingespeeld, stapte linksback Emerson door. Theoretisch gezien zou Italië hierdoor in staat moeten zijn om man op man te verdedigen aan de kant van de bal.

Italië probeert Spanje te laten opbouwen over de Spaanse rechterkant.

Hetgeen Spanje hier tegenover zette was effectief. De Spanjaarden bouwden op vanuit een 1:4:3:3 met de punt naar achter met een hoofdrol voor Dani Olmo als valse nummer 9 (zie afbeelding b).

Spanje bouwt op vanuit een 1:4:3:3 met de punt naar achter en een valse nummer 9.

Tegelijkertijd bleef rechtsbuiten Oyarzabal hoger op het veld staan tegen de zijlijn. Dit zorgde ervoor dat linker centrale verdediger Chiellini voor een keuze werd gesteld: doordekken op Olmo en Oyarzabal vrijlaten of in de zone blijven staan bij Oyarzabal en Olmo vrijlaten. Chiellini koos voor de laatste optie, waardoor Spanje met valse spits Olmo een 4:3-situatie creëerde aan de zijkant (zie afbeelding c). Daarin was Verratti verantwoordelijk voor zowel Olmo als Koke. Tel daarbij op dat Olmo richting de zijlijn bewoog uit de rug van de doorgestapte Emerson en het was voor Verratti nagenoeg onmogelijk om beide spelers te verdedigen.

Met de valse spits (Dani Olmo) creëert Spanje een 4:3-situatie.

Vervolgens ontving Koke de bal en werd Emerson voor hetzelfde dilemma gesteld (zie afbeelding d).

De Italiaanse linksback neemt een positie in tussen Olmo en Azpilicueta.

Onder druk van Verratti speelt Koke de bal terug op Azpilicueta, waarna Verratti richting Olmo beweegt (zie afbeelding e).

Verratti beweegt richting Olmo waardoor Koke genoeg ruimte heeft om de bal te ontvangen en vervolgens open te draaien.

Dit geeft Koke voldoende ruimte om de bal wederom te ontvangen én open te draaien. Inmiddels zijn er vijf Italiaanse spelers richting de kant van de bal bewogen en kan Koke openen op de volledig vrijstaande Jordi Alba (zie afbeelding f). Een mooi voorbeeld van het creëren van een overtal aan één kant van het veld om de tegenstander te lokken en vervolgens te profiteren van de ruimte aan de andere kant.

Vijf Italiaanse spelers zijn naar de Spaanse rechterkant bewogen. Koke opent de bal op linksback Jordi Alba.

Een ander aspect dat terugkwam op het EK is het gebruik van de keeper in de opbouw. Dit zorgt ervoor dat het opbouwende team een ‘extra’ speler heeft ten opzichte van teams die dat niet doen. Centrale verdediger Chiellini neemt de achterbal en speelt doelman Donnaruma in (zie afbeelding 5a).

Italië gebruikt keeper Donnaruma in de opbouw. Centrale verdediger Chiellini neemt de achterbal.

Dit zorgt ervoor dat de Engelsen drie spelers nodig hebben om beide centrale verdedigers en de keeper onder druk te zetten. De tweede centrale middenvelders van Engeland zijn doorstapt richting die van Italië. Om ook druk te ontwikkelen op beide backs van Italië, moeten de wingbacks van Engeland doordekken (zie afbeelding 5b).

Italië gebruikt de keeper gebruikt in de opbouw waardoor Engeland drie spelers nodig heeft om het Italiaanse centrum onder druk te zetten. Shaw moet doordekken om ook de rechtsback onder druk te zetten.

Engeland zette dus druk vanuit een 1:5:3:2/1:3:4:3. Door deze manier van druk zetten ontstond er veel ruimte tussen de centrale middenvelders en de centrale verdedigers van Engeland (zie afbeelding 5c).

Engeland zet druk vanuit een 1:5:3:2/1:3:4:3. Er is veel ruimte tussen de centrale middenvelders en de centrale verdedigers van Engeland.

Ondanks dat Jorginho wordt verzorgd naast het veld, lukt het Italië om Immobile in die ruimte te bereiken (zie afbeelding 5d).

Het lukt Italië om spits Immobile te bereiken. Jorginho wordt verzorgd naast het veld.

Vervolgens sprint Chiesa in de vrijgekomen ruimte achter de doorgestapte linksback Shaw (zie afbeelding 5e).

Frederico Chiesa sprint in de vrijgekomen ruimte achter Luke Shaw. Immobile geeft de bal mee.

Op die manier kan Italië, ondanks de man minder situatie, vanuit de achterbal tot een aanval komen door het gebruik van keeper Donnaruma.

Dit artikel hoort bij de EK-special van De Voetbaltrainer. Daarin gaan we onder meer in op de belangrijkste zaken rondom spelhervattingen tijdens het EK. De editie is ook los te bestellen. Liever direct abonnee worden? Dat kan hier, met alle voordelen vandien.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Aloys Wijnker (KNVB): De competenties van een HO

Trainersnieuws

Jeugdopleiding FC Den Bosch in de lift

Trainersnieuws

Zulte Waregem: Van degradatievoetbal naar spelen voor de titel