Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 259.

Het EK 2020 was alleen al een bijzondere versie omdat het – vanwege bekende redenen – in 2021 verspeeld werd en in diverse landen plaatsvond. Italië is de winnaar waarmee objectief bekeken weinig mensen een probleem zullen hebben. De Azzurri koppelden vaak uitstekend, aanvallend voetbal aan een hoge én gezonde mate van fanatisme. In deze editie van De Voetbaltrainer blikken we uitgebreid terug.

Dubbele zes

Tijdens het EK startten teams in 45 procent van de gevallen met één centraal spelende controleur. In 55 procent van de gevallen was dit een ‘dubbele 6’. Het contrast tijdens de EK-finale tussen Engeland en Italië was op dit vlak gigantisch. Italië startte op papier met één controleur in de persoon van Jorginho, maar Verratti liet zich continu zakken tot naast Jorginho om samen het spel van achteruit vorm te geven. Engeland speelde met Rice en Phillips, een duo dat vooral werd opgesteld om de tegenstander te ontregelen. Jorginho en Verratti kwamen tijdens het EK gezamenlijk tot 936 passes, waarvan ruim 93 procent bij een medespeler belandde. Het duo Rice-Phillips kwam tot 618 passes, met een succespercentage van 88 procent. Een wezenlijk verschil in stijl, terwijl Rice en Phillips met name de betere voetballers wilden faciliteren.

Valse spits

Het was niet zozeer het EK van de valse spits in termen van kwantiteit, maar zeker wel in kwaliteit. Toen het er écht om ging, kwamen coaches met de truc van de inzakkende nummer 9 op de proppen. Spanje deed dat in de halve finale tegen Italië, met Olmo die zich telkens liet zakken. Daarmee stelde hij Chiellini en Bonucci voor een keuze. Doordekken of blijven staan? De Engelse bondscoach Gareth Southgate lette uiteraard goed op en kopieerde deze tactische zet met Kane. Kane liet zich regelmatig zakken richting het middenveld en op deze manier stond hij zelfs aan de basis van de openingstreffer. In de tweede helft kantelde het wedstrijdbeeld toen de onzichtbare Immobile werd vervangen en Insigne als valse spits ging spelen. Hij zwierf, eiste ballen op, creëerde een overtal op het middenveld en gaf zo Italië het initiatief dat het nodig had om tot de 1-1 te komen en strafschoppen af te dwingen.

Pressingstactieken

Op het EK zijn veel tactieken gebruikt om te pressen. Niet alleen binnen het verstoren van de opbouw, maar ook in de omschakeling naar verdedigen. Dat Spanje in de top 5 staat van de meest veroverde ballen vanuit open spel was wel te verwachten. Spanje heeft veel balbezit en kan daardoor de restverdediging goed organiseren voor het uitvoeren van de 5-secondenregel. In afbeelding 1 zien we dat er veel spelers rondom de bal zijn om kort te combineren. Daarnaast staan ze direct goed om te kunnen pressen na balverlies. Op de afbeelding wordt een pass onderschept van Laporte, waarna alle spelers richting de bal bewegen om deze af te pakken. Naast de goede counterpressing wil Spanje ook vaak hoog drukzetten. In de statistieken van Spanje hebben zij een gemiddelde van acht passes per defensieve actie. Hoe lager dit gemiddelde, hoe beter de pressing. Spanje is hier op dit toernooi het beste in gebleken.

Afbeelding 1 – Spanje heeft veel spelers rondom de bal en kan daarom goed pressen na balverlies.

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.