Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 261.

Ajax bouwt al jaren op volgens het 3+1-principe en ook bij andere teams zie je dit regelma- tig gebeuren. Drie man spelen centraal in een klein kommetje, met één controleur ervoor. Hoe kom je vanuit verschillende formaties tot deze bezetting? Tegen welke formaties van de tegenstander werkt dit goed? En hoe maak je dit trainbaar?

Ajax

Tegen een middelhoog blok van de tegenstander speelt Ajax meestal in een 3+1-bezetting. Wie welke rol inneemt, verschilt. Soms komt er een centrale middenvelder naast of tussen het centrum, een andere keer speelt een back laag aan de binnenkant. Ook gedurende wedstrijden varieert Ajax in de spelers die de diverse posities innemen. In afbeelding 1 is het Ryan Gravenberch die aan de linkerkant van het centrale duo uitzakt. Edson Álvarez speelt als defensieve middenvelder voor de drie centrale opbouwers. De rest van het team speelt hoger op het veld, in een telkens wisselende bezetting. Een volgende keer kan het zo weer Daley Blind zijn die naast het centrale duo speelt, met Ryan Gravenberch hoog in de ‘binnenbaan’ en Dusan Tadic breed op links.

Voordelen

In de vorige editie van De Voetbaltrainer (nummer 260) ging FC Utrecht-trainer René Hake in op een opbouw met drie centrale spelers. ‘Ik vind de passlijnen en hoeken die spelers maken logischer.’ Met drie centrale opbouwers en twee spelers aan de zijkanten zijn deze afstanden beter op orde. Bovendien schuiven de buitenste opbouwers van de drie gemakkelijker een stukje in om in een goede passpositie te komen. Van daaruit kunnen zij in principe nog alle kanten op: naar de zijkant aan de balkant, naar de as en zelfs via een crosspass naar de contrakant. Een ander voordeel zit hem in de restverdediging. Met twee centrale verdedigers en beide backs hoog weg liggen de hoeken open in de counter. Door met drie centrale spelers op te bouwen, kun je na balverlies gemakkelijker de gehele breedte van het veld verdedigen.

Trainbaar maken

De meest simpele manier om de 3+1-opbouw trainbaar te maken, is door enkel met de hoofdrolspelers te starten: de drie centrale opbouwers plus de ene middenvelder ervoor dus. In onderstaande afbeelding bouwen zij op tegen de 9 en 10 van de tegenstander. Ze proberen de controleur te bereiken, die vervolgens twee balcontacten heeft om te scoren in een van de twee kleine doeltjes achter zich. Als de middenvelder wordt bereikt, mogen de 9 en 10 terugverdedigen om een doelpunt te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.