Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 265.

Het is vaak te horen vanuit het supportersvak van FC Twente: ‘FC Twente komt eraan!’ Maar misschien moet, tegen het einde van het seizoen 2021/2022, wel geconcludeerd worden dat de formatie uit Enschede er al is. In korte tijd is uit een krakende club in de Keuken Kampioen Divisie een bruisende subtopper in de Eredivisie ontstaan. Over de aanpak daarachter praten we met trainer Ron Jans, die na een periode als Technisch Manager bij FC Groningen (‘Boeiend en leerzaam, maar het kostte me meer energie dan dat het opleverde’) en een periode als trainer van FC Cincinnati die onplezierig eindigde, eveneens het voetbalgeluk hervonden heeft.

Succesfactoren

Een belangrijk factor dit seizoen is leiderschap. In onze as hebben we met Robin Pröpper, Wout Brama en Ricky van Wolfswinkel, om er een paar te noemen, ervaren spelers die er in de wedstrijden gewoon staan. Verder is ook het moment waarop spelers instromen van belang. Kort voor de competitie kwam een aantal spelers naar FC Twente, waardoor het verwachtingspatroon plotseling enorm omhoog ging. Maar het wordt erg onderschat, hoelang het duurt voordat een speler helemaal topfit is en voor de volle negentig minuten kan ‘gaan’. En dan is er natuurlijk de ontwikkeling van de speelwijze. Mijn assistenten stoppen daar zoveel tijd in. Het telkens herhalen van wat je wilt. Het feit dat de ploeg merkt dat je er resultaat mee haalt, versterkt het geloof in eigen kunnen.

Wedstrijd boven spelprincipes

Het maakt niet uit of we tegen PSV of RKC spelen, om maar een ploeg te noemen. Op maandag of dinsdag zijn wij als staf al bezig met de tegenstander. Onze videoanalist Davey de Jonge presenteert dan zijn analyse van de tegenstander. Hij weet waarnaar wij als technische staf op zoek zijn. En daarna gaan we met elkaar de discussie aan: waar liggen de gevaren die we moeten neutraliseren, en van welke mogelijkheden die de tegenstander ons biedt, kunnen wij profiteren? Weten we wat we willen, dan proberen we dat meteen in de tactische trainingen te leggen. En we vertellen de spelers ook wat we doen, en waarom we dat doen. Natuurlijk hebben ook wij bepaalde spelprincipes die we duidelijk geformuleerd hebben, maar in de weken waarin je toewerkt naar een competitiewedstrijd, zullen we toch vaker bezig zijn met specifieke punten die we juist in die wedstrijd kunnen gebruiken.

Keuzes na balverovering

Het eerste doelpunt tegen PSV ontstaat aanvankelijk na balverovering aan de rechterkant van FC Twente. Die goal is een mooi voorbeeld van onze ontwikkeling. In het verleden waren we dan afhankelijk van één manier van succes: veroveren, en direct diep. Dan moest die ruimte er wel zijn, én we moesten die ruimte dan snel herkennen. Bij deze goal zie je dat de ruimte er niet is. We zijn in staat om de bal uit te halen, en snel over de andere kant tot een aanval te komen. Dus we zijn hierin veelzijdiger geworden. Dit is geen countergoal, maar een doelpunt uit open spel. Twee aspecten die we hebben doorgenomen, komen hier samen. De tegenstander heeft de bal aan de zijkant, wij dekken door en veroveren de bal. En dan de afweging of we direct diep moeten gaan of allereerst de bal in bezit moeten houden.

oefenvorm twente
vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.