Oranje Leeuwinnen: Voorbereiding op het EK

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
oranje leeuwinnen

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 265.

Wie wilde na de EK-titel, WK-finale en deelname aan de Olympische Spelen de erfenis van de succesvolle Sarina Wiegman op zich nemen? Uiteindelijk kwam de KNVB terecht bij Mark Parsons, een 35-jarige Engelsman met veel ervaring in het Engelse en Amerikaanse vrouwenvoetbal. Inmiddels is hij elf wedstrijden onderweg en ligt hij naar eigen zeggen goed op koers richting het EK deze zomer. Een kennismaking waarmee direct duidelijk wordt welke zaken hij belangrijk vindt binnen en rondom een team.

Focussen op het proces

Ik vind het belangrijk welke stappen wij zetten om als team beter te worden. Meer een team te vormen, beter te voetballen. Dát is een proces dat ik kan beïnvloeden. En dat verhoogt de kans op een goed resultaat. Ik kan wel van de toren roepen dat we even Europees kampioen zullen worden, maar dat is enkel gebakken lucht. Mijn speelsters en ik kunnen daar niets mee. We moeten blijven focussen op het proces. We spreken wel heel duidelijk naar elkaar uit dat het mogelijk is. En de meeste speelsters weten hoe het moet, dankzij het EK in 2017 in eigen land. Die ervaring kan helpen.

Aanvallen

Als het gaat om speelwijze, dan hanteer ik vaak de begrippen positioning (positionering), purpose (doelgerichtheid) en pressing (drukzetten). Maar ik kan als nieuwe trainer van alles willen, het was zaak dat ik goed zou aansluiten bij de kwaliteiten van de speelsters in het najaar, terwijl ik natuurlijk in mijn achterhoofd houd waar ik met het team heen wil. Mijn ideaalbeeld is pressing over het gehele veld. Maar dat kan niet met onze speelsters en ik pas mij daar dus aan. Het is hoog gegrepen bij een nationaal team en zeer moeilijk om goed uit te voeren en vol te houden, maar ik zag een van onze tegenstanders tijdens het aankomende EK (Zweden) het wel behoorlijk goed en vaak doen tijdens de Olympische Spelen.

Aandachtspunten

Nu kun je de verschillende teamfuncties binnen voetballen niet los van elkaar zien, maar het was mij vooraf wel duidelijk dat we ons in het najaar vooral zouden focussen op aanvallen en de omschakeling na balverlies. Als ik vervolgens keek naar de individuele kwaliteiten binnen het team, wist ik dat onze centrale verdedigers beschikken over een goede passing. Medium, naar het middenveld en lang naar de voorhoede en tussen de linies richting de 10’en. Onze spits Vivianne Miedema is worldclass. Zij kan tijdens onze opbouw op eigen helft als aanspeelpunt fungeren, maar ook diep gestuurd worden achter de laatste linie van de tegenpartij. Het kan vervolgens per wedstrijd en zelfs binnen een wedstrijd per moment verschillen of in dit geval Miedema haar kansen vooral achter de laatste linie of juist tussen de linies moet grijpen. Daar ben je natuurlijk afhankelijk van keuzes die tegenstanders maken.

aanvallende principes oranje leeuwinnen
vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.