Oranje onder 17: trainingen voorbereiden

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 266.

Eerder vertelde Mischa Visser in een vraaggesprek over de voorbereiding op het Europees Kampioenschap. De bondscoach van Oranje onder 17 nodigde ons daarnaast uit om (op 4 mei) aan te schuiven bij een overleg tussen hem en Guido Seerden, fitnesscoach van het team. Seerden heeft een belangrijke stem in de trainingsopbouw en het bepalen van de belasting. Visser en Seerden wisselden onder meer gedachten uit over de voorbereidingsperiode, het inrichten van de hersteltrainingen en het managen van de belasting voor de spelers die niet of nauwelijks minuten maken.

Communicating

Mischa Visser: ‘Het begint altijd met communiceren. Als we onze trainingen plannen, vormen het DNA, de teamfuncties, de teamtaken en de teamintenties het vertrekpunt. Op basis hiervan maak ik samen met assistent-trainer Maurice Hagebeuk een planning voor het trainbaar maken van de speelwijze. We bespreken dan onder meer wat we op welke dag doen (afbeelding 1). Maurice kan vandaag niet aanwezig zijn omdat hij bondscoach is van Onder 15. Daarom heb ik de trainingen al in een eerder stadium uitgebreid met hem besproken.’

planning onder 17

Decision making – what

Zo werkt Visser met Hagebeuk de grote lijnen in het trainbaar maken van de speelwijze uit. ‘Daarop borduur ik vandaag met Guido voort door keuzes te maken in wát we doen. We bepalen niet alleen de totale load, maar specificeren dit ook naar vier deelgebieden.

  • High intensity runs (HIR): sprints op hoge snelheid.
  • Total distance (TOD): de totale afstand die spelers afleggen.
  • Changes of direction (COD): richtingsveranderingen.
  • Cognitive (COG): de belasting op de hersenen.

Om door de dagen heen het overzicht te bewaren wat betreft de belasting op die deelvlakken, gebruiken we gekleurde pijlen. Rood staat voor overload, oranje voor een gemiddelde belasting en groen voor underload (afbeelding 2). Over het algemeen geldt: kleinere vormen betekent (a) minder high intensity runs en (b) kleinere totale afstanden, maar (c) meer richtingsveranderingen.

Decision making – how

De derde stap is de keuze hóé dit te doen. Visser en Seerden kijken gezamenlijk naar een groot scherm waarop een Excel-document te zien is. Aan de linkerkant vullen ze in welke vormen terugkomen. Aan de rechterkant staan de omvang (netto en bruto), de intensiteit (1-10) en de daaruit volgende belasting (load). Eerst per oefening, daarna als totaal. gaan. Dat kan bijvoorbeeld een positiespel zijn. Ten slotte kom je pas uit bij de warming-up.’

Guido Seerden vult hem aan. ‘Zodra ik weet waar Mischa zich in de training op richt, weet ik hoe ik de warming-up het best kan inrichten. Komen er in de partijvorm bijvoorbeeld veel richtings- veranderingen aan bod, dan laten we spelers daar alvast aan wennen in de warming-up. Daarom werken we de training van achteren naar voren uit.’

Executing

‘De vierde stap is de uitvoering. We doen ons uiterste best om ons zo goed mogelijk op het EK voor te bereiden, maar mijn ervaring is dat er altijd flexibiliteit gevraagd wordt in de uitvoering. Met de wijsheid van nu maken we deze planning. Die geeft ons tijdens het EK houvast en richting. Maar we blijven wendbaar om snel in te spelen op veranderingen.’

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw