Dit stuk bevat passages uit een aantal grotere artikelen uit De Voetbaltrainer 267.

Henk Mariman is Academy Manager van OH Leuven, een club waarvan het eerste team met bescheiden middelen in de middenmoot eindigde in de Belgische hoogste klasse. Hij werkt nu drie jaar aan het fundament van de club, die in dat kader ook samenwerkt met Leicester City uit de Premier League. Beide clubs hebben dezelfde eigenaar. Het mag duidelijk zijn dat de ambities hoog liggen. De Voetbaltrainer ging twee dagen op bezoek in Leuven om vast te leggen hoe hieraan gewerkt wordt. In dit online artikel een fragment uit deze mini-special.

Gezamenlijke verhaallijn

‘Als nieuwe Academy Manager ben je in de eerste fase ‘vreemde eend in de bijt’. Je komt binnen met je eigen persoonlijkheid en aanpak. En daar zijn risico’s aan verbonden. Een belangrijke quote die ik heb opgepikt van Belgische special forces en ook steeds meeneem: ‘We do not see things as they are, but as we are.’ Bij het starten in een nieuwe omgeving is het belangrijk om de organisatie zonder vooroordeel te bekijken. Niet door je eigen bril. Er zijn in een nieuwe omgeving ook aspecten die je kunnen verrijken en waarvan je kunt leren. Een nieuwe omgeving vraagt een nieuwe aanpak. Een concept dat de lokale sterktes op de voorgrond zet. Ik geloof absoluut niet in het kopiëren van structuren van de ene naar de andere Academy. Dat geldt ook voor de mensen in de organisatie. Ik geloof zeer in co-creatie en het samen opzetten van een verhaal. En ook mensen kansen geven om in het verhaal te stappen. Maar zodra we de richting samen hebben bepaald, gaan we niet afdwalen. En  daar moet je ook strak in zijn. Een opleiding heeft vaak tientallen medewerkers met allemaal een eigen idee en richting. Die moet in een gezamenlijke verhaallijn geplaatst worden (zie afbeelding).’

verhaallijn leuven

De beste jeugdopleiding van België worden

‘Onze gezamenlijke doelstelling is om de beste jeugdopleiding van België te worden. We willen spelers afleveren aan het eerste team van OH Leuven  en aan dat van Leicester City, onze zusterclub. En dat we stap voor stap onderweg zijn, blijkt wel uit het aantal spelers dat we nu al hebben spelen in de nationale selecties. Dat aantal is de afgelopen seizoenen alleen maar gegroeid. Ook is het zo dat ik in mijn eerste jaren geen moment heb gekeken naar de ranglijsten van onze jeugdteams. Dat interesseerde me op dat moment niet. Het gaat altijd eerst om het ontwikkelen van het individu binnen een teamcontext. Pas nu kunnen we benchmarken of we hier een  stijgende lijn doormaken. Maar het is in geen geval leidend. Het is het exponent van je inhoudelijke verhaal.’

Mini-special OH Leuven

In deze mini-special komen ook nog onderstaande onderdelen aan bod:

  • Bovenbouw: maximale ontwikkeling vanuit voetbal-DNA
  • Onderbouw: flexibiliteit maakt systemen minder belangrijk
  • Mentaal: persoonlijkheid van speler, hoe zie je dat terug op het veld?
  • Videoanalyse: videoanalist is écht onderdeel van technische staf
  • Scouting: hoe data beeld geven over potentieel van jonge voetballers

Bestel hier De Voetbaltrainer 267.

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.