Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 267.

Het Kwaliteit en Performance Programma is een werkwijze waarmee de KNVB in samenwerking met NMC Bright betaaldvoetbalclubs en amateurverenigingen ondersteunt met het (voetbaltechnische) jeugdbeleid. Dit programma biedt clubs de mogelijkheid om met een frisse blik naar hun beleid te kijken en dit verder te ontwikkelen. In dit artikel gaan we kijken op welke verschillende manieren betaaldvoetbalclubs hiermee geholpen kunnen worden.

Context club vertrekpunt

Aloys Wijnker: ‘Het Kwaliteit en Performance Programma van de KNVB en NMC Bright bestaat sinds 2014. Destijds bestond het programma vooral om certificering te geven aan de betaaldvoetbalclubs. Dit was dus vooral een audit waarbij er werd gekeken of de club voldeed aan de minimale kwaliteitseisen uit het programma. Sinds twee jaar doen wij dat niet meer bij betaaldvoetbalorganisaties. In plaats van een auditconstructie gaan we nu met de clubs in gesprek middels een meerdaagse review op de club. Hierbij gaan we ons in eerst instantie verdiepen in de context en omgeving van de club. Hoe gaat het met de jeugdopleiding? Waar wil de club naartoe werken? In andere woorden: wat is de visie, missie en strategie van de club? Daarvandaan gaan wij de clubs helpen en ondersteunen. De nadruk van de nieuwe opzet van het programma ligt dus op het ontwikkelen van de jeugdopleiding in plaats van het controleren ervan.’

Invulling programma

Harm Zeinstra: ‘Binnen ons programma bieden wij drie verschillende types reviews aan. Dit zijn de beleidsreview, praktijkreview en de themareview. Gezamenlijk met de club bepalen we tijdens de intake welk type review het beste past en de meeste impact heeft. Tijdens de review lopen wij twee of drie dagen mee op de club. Middels presentaties en gesprekken met betrokkenen krijgt het externe reviewteam inzage in de huidige situatie en kunnen zij nadenken over mogelijke ontwikkelpunten of kansen voor de desbetreffende club. Naast de presentaties en gesprekken neemt het externe reviewteam dan ook de tijd om de trainingen, de wedstrijden en de andere begeleidingsmomenten te observeren. Deze review bestaat uit drie dagen, om zoveel mogelijk trainers en praktijkmomenten te kunnen waarnemen. De focus tijdens deze dagen ligt vooral op het kijken of de visie van de club ook terugkomt in de praktijk.’

De opbouw van het externe reviewteam.

Ervaringen van clubs

Stef Wijlaars (HO FC Den Bosch): ‘Dit seizoen hebben wij gebruikgemaakt van het Kwaliteit en Performance Programma van de KNVB en NMC Bright. Wij hebben gekozen voor de beleidsreview. Recentelijk hebben wij een aantal wijzigingen aangebracht binnen de organisatie van de jeugdopleiding. Daarbij vonden wij het fijn om ondersteuning te krijgen bij het goed uitwerken van onze visie en missie. Doordat de opleiding momenteel volop in ontwikkeling is, komen er veel interessante externe partijen op ons af die hun diensten aanbieden. We moeten daarbij waken dat wij niet de focus verliezen. De review heeft ons geholpen in het doorontwikkelen van onze visie op deze punten. Zo hebben we concrete tips
en actiepunten meegekregen waar wij direct mee aan de slag kunnen.’

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.