Het Europees Kampioenschap 2022 voor vrouwen is inmiddels ruim een maand afgelopen. Op het toernooi waren meerdere opvallende tactische trends te zien. Aan de hand van statistieken licht De Voetbaltrainer deze trends eruit.

Centrale verdedigers die het spel verplaatsen

Tijdens het aanvallen speelden de centrale verdedigers een cruciale rol. Met een diagonale lange pass verplaatsten zij het spel naar de contrakant. Op die manier konden zij de vleugelspelers daar in een één tegen één situatie brengen. Vooral Williamson van Engeland en Maria Leon van Spanje waren hierin bedreven. Daarnaast werd er minder gebruik gemaakt van crossballen achter de verdediging van de tegenstander.

euro verplaatsen

Gevaar van de flanken

De volgende trend van EURO Women’s 2022 sluit mooi aan op de trend hierboven. Het aantal effectieve aanvallen via de flanken lag hoger op het afgelopen EK in vergelijking met het EK in 2017. 67% van alle doelpunten kwamen via de flanken. In 2017 lag dat percentage op 58%. Het gevaar werd met name gecreëerd met goed voorbereide voorzetten. Huth van Duitsland en Hemp van Engeland gaven de meeste voorzetten, terwijl Mead van Engeland met 4 beslissende voorzetten de meeste assist op het naam had.

voorzet

Backs die centraal spelen op EURO Women’s 2022

Tijdens de opbouw bewogen de backs regelmatig naar binnen. Op die manier werden ze nadrukkelijk betrokken in de balcirculatie. De vleugelspelers daarentegen stonden hoog en breed. Spanje, het team met het hoogste percentage balbezit, is hierin het voorbeeld. De rechtsback Batlle bemoeide zich veelvuldig met de opbouw. Op die manier behaalde ze het op één na hoogste aantal passes per 90 minuten, namelijk 80.

back binnenkant

Vleugelaanvallers aan de binnenkant

In de omschakeling van verdedigen naar aanvallen kozen de vleugelspelers vaak positie aan de binnenkant. Het doel hiervan was om afspeelmogelijkheden tussen de linies te creëren. Vanaf daar kon vervolgens gezocht worden naar passes achter de verdediging. Reiten van Noordwegen behaalde zo het hoogste aantal key passes van 90 minuten, 4.2 stuks. Het overgrote deel hiervan kwam uit de as.

tussen de linies

Spelhervattingen

Spelhervattingen speelden een belangrijk rol in het toernooi. 18 doelpunten kwamen voort uit een corner. In 2017 lag dit aantal nog op 5. De meest effectieve manier waren veel spelers die in het vijfmetergebied stonden gecombineerd met een indraaiende bal. Een bijkomend voordeel is het blokken van de keepers. Zweden was hierin het beste. 5 van hun 9 doelpunten kwamen uit een spelhervatting.

euro spelhervatting

De impact van hoog pressen op EURO Women’s 2022

De teams waren niet alleen erg volhardend in het hoog druk zetten. Het bleek ook erg effectief. Met 20 stuks per 90 minuten had Duitsland de meeste balveroveringen op de helft van de tegenstander. Ze zetten druk op de centrale verdedigers en op de keeper. Het resultaat hiervan? Ze scoorden drie keer na het onderscheppen van een pass van de keeper.

euro hoog druk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.